Krukväxter Övriga tips till växtnörden

Tips för att växterna ska överleva semestern

Nu är det semesterdags för mig och jag ska iväg på tågluff med familjen. För att växterna ska klara sig hyfsat länge utan vattning så finns det en del tips och trix att ta till.

Vad kan man göra för sina växter inför semestern?

Vattna igenom växterna ordentligt. Du kan stoppa ned dem i en hink med vatten och invänta att det slutar bubbla för att mätta växten ordentligt.

Ta bort dem från fönstret. Jag brukar ställa ett gäng växter som är mer vattenkrävande på ett bord som står hyfsat ljust. Då slipper de stå i gassande sol och torka ut.

Tips för att växterna ska överleva semestern

Ska du vara borta lite längre är någon form av extra bevattning nödvändigt att ta till. Man kan förstås be någon snäll granne eller så kan man skapa ett eget bevattningssystem. På bilden så ser du bevattningskulor i glas, snygga som små konstverk i krukan! Dessa fungerar på så vis att de portionerar ut vatten i jämna doser när jorden torkar upp och krymper ihop. Men det är viktigt att jorden är genomvattnad och blöt när du sätter i den vattenfyllda kulan, annars töms den på en gång. Just de här kulorna är av rätt rejäl storlek, men de räcker nog inte mer än för en veckas bortavaro.

En variant som kan göra att växterna håller sig längre är att använda sig av PET-flaskor som du fyller med vatten och vänder upp och ned i krukan. Jag har testat ett tips där man fyller en liten plastflaska med vatten, håller för öppningen och helt enkelt kör ned den i den genomvattnade växten. Men på en PET-flaska är öppningen rätt stor och jag upplevde att den pytsade alldeles för mycket vatten på en gång, trots att växten var genomvattnad. 

En lösning på det problemet är att köpa till munstycken som passar flaskorna och gör att det sipprar en mindre mängd vatten. Munstycket i bilden hittade jag efter en snabb sökning på Amazon. Det är inget jag testat själv ännu, men funkar det som det sägs så är det ju en jättebra lösning.

Sen finns det ju den här varianten med snören. Inte så snyggt kanske, men vad gör det när man ändå inte är hemma?

Så hur ska då jag göra nu när jag ska vara borta i nästan tre veckor? Jo, jag kör med mina bevattningskulor och så ber jag min snälla syster vattna ett par gånger. I sommarstugan, där jag inte har någon som kan hjälpa mig med vattningen, kommer jag att använda mig av bevattningssnören.

Tips på liknande artiklar

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *