Krukväxter

Växter som trivs i norrfönster

Om det är svårt att få växter att trivas i ett soligt söderfönster så är det skuggiga norrfönstret nästan lika krångligt. Här kommer några tips på fina krukväxter som inte bara klarar, utan trivs i skuggiga lägen.

Det ska tilläggas att det finns en stor fördel med skuggiga fönster och det är att ohyran inte trivs lika bra. Varma och soliga fönster är ohyrans älsklingsplats!

Murgröna – Hedera helix

Murgröna som växtgardin hos paret Larsson i Lilla Hyttnäs. Konstnär: Carl Larsson

Murgröna drar ofelbart på sig ohyra som spinnkvalster om den står för soligt, men i ett skuggigt norrfönster kan den ofta trivas och växa sig frodig. Så om du vill göra som Karin Larsson i Lilla Hyttnäs och använda murgröna som växtgardin så är det i ett skuggigare fönster du ska testa det.

Elefantöra – Pilea peperomioides

Elefantöra, denna anspråkslösa klassiker som blir så vacker när den får växa sig frodig. Men för att den ska bli sitt vackraste jag så behöver den stå lite skuggigare. Ett norrfönster är perfekt!

Fredskalla – Spathiphyllum wallisii

Fredskalla och en Kalatea i lilltjejens rum hemma hos mig

Fredskallans naturliga växtplats är i de colombianska sumpmarkerna. Den gillar således fukt och ogillar starkt solljus. Perfekt för ett skuggigt norrfönster med andra ord. Den kan till och med stå en bra bit in i ett rum, men då får man vara beredd på att den inte kommer att utveckla de vita blommorna. Fredskalla är förövrigt en av få krukväxter jag planterar i en plastinnerkruka. Den är så vattenkrävande att den behöver en kruka som bevarar fukten.

Ampellilja – Chlorophytum

Ampelliljan kan stå en bra bit in i ett rum och trivas bra, men de vita variegerade partierna riskerar att försvinna. Den står ännu hellre i ett norrfönster, där den får tillräckligt med ljus för att utveckla de vitbrokiga bladen.

Fler växter som trivs i norrfönster

  • Olika typer av ormbunkar
  • Gullranka, silverranka
  • Olika varianter av Kalateor.
  • Monstera Adansonii
  • Rhaphidophora tetrasperma

Fler artiklar om liknande:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *