Odla

Planering odlingssäsong 2024 – Stadsodlingen!

I ett tidigare inlägg berättade jag om hur jag planerade odlingssäsong 2024 vid sommarstugan. Till min hjälp hade jag min lilltjejs Ipad-penna. Så praktiskt att kunna skissa direkt på fotona!

Förutom att odla vid min sommarstuga, som ligger ca 45 minuters bilresa bort, så håller jag på att förvandla gräsmattan hemma i stan till odlingsyta. Gräsmatta är väl ändå rätt överskattat? Varje höst gör jag ett nytt land känns det som 😅

I höstas grävde jag landet närmast. Jag gör en odlingslimpa enligt Bella Lindes modell. Det bruna underlaget är några lager av kraftig målarpapp. Det ska egentligen vara kartong, men jag var lat och tog en rulle målarpapp jag hade kvar. Det ska ju hålla ogräset borta så det är möjligtvis för tunt. Framtiden får utvisa om latheten gjorde mig en otjänst.

Ovanpå pappen ligger flisad kvist och trädgårdsrens. Det jag gjorde efter bilden togs var att lasta på kompostjord blandat med löv.

Odlingssäsong 2024 - stadsodlinigen
Använt lilltjejens Ipad-penna igen – så kul!

Det nya landet ska toppas jord och gödsel till våren och kommer då att vara redo för odling. Det ska bli mitt nya kålland. Kålsorter jag tänkt ha där:

 • Grönkål. Ska ha massor. Det är så gott och kan stå i landet hur länge som helst. Den sista grävde jag fram ur snön några dagar före jul.
 • Spetskål. Så gott att grilla!
 • Savoykål. Så gott att göra sallad av eller att fräsa upp i olivolja.
 • Palmkål.
 • Salladskål. Älskar att grilla dessa i halvor och ha som tillbehör till kött eller kyckling.
 • Runt om ska jag ha en vacker variant av tagetes som jag hittat som frö.

Längs med det nygrävda landet ligger fjolårets kålland. Där ska jag odla:

 • Vitlök
 • Rödlök
 • Salladslök
 • Purjolök
 • Dill och Persilja vill jag också få plats med.
 • Landet kantas redan nu av gräslök och piplök. Piplök är förövrigt en ny bekantskap från i fjol. Den är lätt att odla och dessutom perenn. Används på samma sätt som gräslök eller salladslök. Mycket god!

Längst uppe i “hästskon” ligger mitt blomsterland. Det är större än vad det ser ut på bilden. Här ska jag odla:

 • Dahlia
 • Rosenskära
 • Zinnia
 • Luktärter i bakkanten.
Planering odlingssäsong 2024
Mina tre äldsta trädgårdsland

Jag har även tre ytterligare land. Det är djupgrävda land, med en stenkant runt, som jag haft i många år. Under många år slöodlade jag utan något riktigt engagemang och de här landen blev aldrig riktigt lyckade. Jag inser nu att jag var alldeles för dålig på att gödsla och mata jorden med organiskt material. Dessutom orkade jag inte rensa ogräs. Under senare år, när odlingsintresset nästan tagit över mitt liv, så har de tre gamla landen fått rejält mycket mer kärlek.

Nu ligger landen täckta med löv och trädgårdsrens under snön och väntar på våren. Då ska de få en rejäl laddning kogödsel. Där ska jag odla följande:

 • Landet till vänster: Mangold och Isbergssallad.
 • Landet i mitten: Potatis
 • Landet till höger: Här satte jag massor av tulpaner i höstas som jag ska kunna plocka in i buketter på vårkanten. Eftersom jag kommer att plocka upp lökarna allt eftersom jag plockar buketter så kommer jag att kunna odla i landet under sommaren. Jag har dock inte riktigt bestämt mig för vad. Jag ska se till att driva fram plantor av nån god grönsak som är redo att stoppas ned när tulpanerna är bortplockade.

Som du förstår kommer jag att hålla mig hemmavid i sommar. Jag kommer att ha fullt upp med att sköta alla mina trädgårdsland. Men det är inget jag gråter över, det känns rätt så underbart faktiskt!

Ps. Bilden längst upp är min anteckningsbok där jag planerar mina odlingar, den är ovärderlig! Hur jag kommer ihåg vad och när jag ska odla allt ska jag ta i ett annat inlägg.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *