Odla Sommarstugan

Planering odlingssäsong 2024 – sommarstugan

Bland det mest njutbara jag vet är att under mörka vinterkvällar planera för vårens odlingar. Jag plockar med fröer, skissar och antecknar i min trädgårdsbok. Trädgårdsboken är en ovärderlig anteckningsbok där jag varje odlingssäsong summerar vad som gått bra och dåligt och utifrån det planerar framåt hur jag ska utveckla mina odlingar.

Stugan fotad vid stugstängning i början av oktober 2023

En både rolig och praktisk sak jag fått låna av min lilltjej är en Ipad-penna. Den har jag använt för att skissa upp mina planer på befintliga kort. Det blir så mycket enklare att visualisera då. När jag sitter med penna och papper har jag en tendens att överskatta trädgårdens storlek och inbilla mig att jag får plats med mycket mer än vad som går i verkligheten.

Det är smått otroligt vilka saker jag kan odla i stugan. Den ligger ju i gränslandet mellan zon 6, 7 och 8 så det mesta borde vara omöjligt, men mikroklimatet där på husets baksida gör att jag inte känner några begränsningar. Allt växer så det knakar! Förra året odlade jag till exempel flera sorters gurka mot husväggen med mycket bra resultat. Så i år tänker jag testa både paprika och chili. Jag återkommer så småningom med resultatet.

Mot hygget har jag tänkt mig att fläta en ny lång plockrabatt. Jag fick ju blodad tand i fjol då jag flätade både en kompost och en sarg runt ett nytt potatisland. Så enkelt och så snyggt. Dessutom har jag en aldrig sinande tillgång på material i form av sly.

Jag tänker odla lite andra blommor i stugan än hemma i stan, bland annat jätteverbena, aster, sommarslöja och lejongap. Det blir spännande att se om blommorna växer lika bra som grönsakerna där.

En lite festlig sak är att det där hygget är anledningen till att jag kan odla så bra i stugan. För tio år sedan fanns där en maffig skog. Så kom stormen Gudrun och gjorde ett plockepinn av alla träd. Det var nära att stugan strök med, en stor tall landade en hårsmån från stugknuten. När det hände var jag oerhört ledsen. Jag älskade ju den där sagoskogen bakom stugan och nu var där bara ett fult kalhygge! Men inget ont som inte har något gott med sig. Innan var platsen bakom stugan mörk, men nu gick det helt plötsligt helt fantastiskt att odla där!

Annons

2 kommentarer

 1. Räven säger:

  Jag har precis köpt ett växthus. Jag hoppas att det milda vädret håller i sig så jag kan börja förbereda och bygga upp det under jul-ledigheten. 2024 ska jag ha tomater som smakar tomater! 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Härligt med växthus! Ja nu längtar man att komma igång med odlandet 😊
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *