Övriga dekorativa växter

Lökigt värre – om hyacinter och amaryllis

Just nu fyller väldoftande lökar varje skrymsle i mitt hus. Massor av hyacinter, men rätt många amaryllisar också.

I ett tidigare inlägg berättade jag om att jag köpt så fina amaryllislökar på nätet. Dessa är ännu bara i knoppstadiet, vilket är tur. Jag vill gärna att de ska blomma lite längre fram. Dessa “lyxlökar” kompletterades med ett par jättebilliga som bara kostade någon tia styck på ÖB. Dessa har redan börjat slå ut. Det fina med de här billiga lökarna är att de visade sig vara så kompakta i växtsättet. Ja du ser ju på bilden, det är ingen jättelång stängel som drar iväg.

Här och där har jag placerat ut brickor med samlingar av hyacinter. En favorit är att använda hyacintvaser, det är så fint när man ser rötterna!

Jag hinner med rätt många omgångar hyacinter innan jul. När de vissnar ned klipper jag bort blomstängeln och stoppar lök med blad i en papperspåse. Därefter åker påsen ned i den svala matkällaren där den får stå fram till vårkanten då jag slänger ned lökarna i någon bortglömd del av trädgården. Inte alla kommer igen, men förvånansvärt många börjar snällt blomma ute i trädgården!

Tips för att lökväxterna ska hålla längre

Värme gynnar blomningen, så vill du att din amaryllis ska dröja lite med att slå ut så bör du ställa den svalt. Det här gäller förstås för hyacinter också, men eftersom de har ett snabbare förlopp från knopp till blomma och är rätt billiga i inköp, så kanske vi lättare köper på oss nya när de blommat ut.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *