Gör det själv och andra tips och trix

3 tips för att göra din sticklingspresent tjusigare (utan att det kostar något)!

Brukar du ge bort sticklingar och småplantor i gå-bort-present? Här kommer några exempel på hur du kan piffa presenten enbart med återvunnet material som du har hemma.

Ibland känner jag mig som en hamster som sparar diverse skräp i gömmorna för att det kan vara “bra att ha.” Men allt som oftast kommer faktiskt det där “skräpet” till användning i olika DIY-projekt.

Kruka av mjölkpaket

Många är vi som planterar diverse frösådder i ursköljda mjölkpaket. För eget bruk spelar det kanske mindre roll hur det ser ut, men om du ska ge bort en planta kan det vara trevligt om det känns lite mer genomtänkt.

Det här är ett oerhört enkelt trick. Klipp av paketet i lagom höjd för din kruka, se till så att det även räcker till övervik. Dra av det yttersta höljet av förpackningen. Jag brukar sen knöla till förpackningen lite, jag tycker det är fint när den blir lite ruff i framtoningen, men det är en smaksak. Vik ner en kant.

Stoppa i plantan och gör en etikett med sortnamn. På baksidan av etiketten kan du skriva några skötselråd om det är någon lite stökigare växt.

Påse av gammalt emballage

När man beställer varor på nätet så packas paketen ofta med kraftpapper för stötdämpning. Det kan vara bra att spara av flera anledningar. Dels kanske du vill skicka saker själv och kan då återanvända det du har i gömmorna, men det är också finfint pysselmaterial.

Påsen i bilden är oerhört enkel att göra (du hittar en steg-för-steginstruktion här i bloggen). Att pappret är knöligt gör den bara snyggare, tycker jag som gärna knölar till det lite extra. Fodra gärna med ett tunnare papper, t ex silkespapper. Det blir en snygg kontrast. Det jag använt på bilden är ett vaxat silkespapper som följt med någon av alla de otaliga växter jag köpt.

Stoppa i en liten planta, rita en lapp och du har en fin liten present. I mjölkpaketet kan du plantera rakt i paketet, men i påsen behöver du förstås ha en planta med kruka.

Flätad kruka av papperskasse

De andra två krukorna är snabbfix, den här krukan i “fejknäver” tar lite mer tid. Men materialet, en vanlig papperskasse, har du garanterat hemma, så du investerar inget annat än din tid. I gengäld får du en rogivande stund! I det här blogginlägget har jag gjort en steg-för-steginstruktion som du kan kika på.

Exempel på material jag brukar spara:

  • Kraftpapper(brunt papper som brukar användas som packmaterial).
  • Silkespapper och vaxat papper som brukar följa med från blomsterhandeln.
  • Fina band och snören

Fler roliga DIY-projekt:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *