Gör det själv och andra tips och trix

Sommarens DIY-projekt

Här kommer ett sista inlägg om sommaren som varit utifrån teman, här fokuserar jag på kreativitet och pyssel.

Jag gav som nyårslöfte för två år sedan att jag skulle lägga mer tid på att vara kreativ. Tid som kan vara svårt att skrapa ihop. Men jag bestämde mig för att skippa en del slötittande på serier och istället ägna mig åt att låta händerna få jobba. Det nyårslöftet har jag hållit och det kan vara det bästa jag gjort. Det är otroligt tillfredsställande och rogivande att skapa saker med sina egna händer.

Här kommer ett axplock av sommarens projekt.

Syprojekt

På loppis spanar jag alltid efter tyger. Gamla påslakan är till exempel perfekta att sy kläder av. På bilden ovan ser du en pyjamas jag sytt av ett påslakan som kändes “pyjamasaktigt”. Mönstret är ett gratismönster från The assembly line. Du får tillgång till en pdf att ladda hem om du går med i deras syklubb. Det är en så bekväm modell att jag sytt flera uppsättningar att pyjamasen.

Jag har även sytt ett flertal trädgårdsförkläden av den här modellen. Mycket praktiska att använda när man håller på och slabbar med jord, både inom- och utomhus.

Flätningsprojekt

Jag har köpt mig en riktigt bra täljkniv i sommar. Herregud så roligt det är att tälja när kniven är vass och följsam! Det jag ägnat mig åt som en tok i sommar är att fläta kanter till potatisland, rabarberodling och en kompost. Det du ser på bilden är själva pinnarna som ska stickas ned i jorden för att sedan flätas runt.

Tanken jag har är att jag ska lära mig att fläta korgar så småningom. I höst ska jag samla på mig videkvistar av lämplig storlek som sen ska få ligga och torka innan användning.

På Facebook finns en internationell grupp som heter Wild basketry, där människor delar med sig av hur de tillverkar korgar av sådant de hittar i naturen. Väldigt inspirerande!

Små målningsprojekt

Ett mål för sommaren var att utveckla köksträdgården i stugan till att bli en mysigare plats där man verkligen ville hänga. Ett steg på vägen var en enkel sittbänk under fönstret. Jag köpte en billig bänk på Jula och blandade till egen linoljefärg. Det är ett tips till mindre målningsprojekt eftersom man kan blanda till precis den mängd man behöver. Inget svinn som står och torkar ihop i en burk. Färgen jag ville ha var kromoxidgrön, eftersom det passar så bra till det svarta och vita i stugan.

På bänken fick en maffig Linnétagetes stå och sprida väldoft.

Andra, mindre fancy, målningsprojekt i sommar har varit att kitta om och måla alla fönster i stugan. Inte så kreativt, men nödvändigt.

Andra pyssel

En ständig ström av nya amplar har kommit ur min hand. Mina ampelgurkor i stugan har trivts gott i dessa. De här amplarna är så otroligt enkla att göra (instruktion hittar du här!), men blir riktigt fina tycker jag. Jag använder ett kraftigt bomullssnöre till de amplar som ska tåla lite mer krukvikt.

Men, nu är det dags att utveckla amplarna med lite mer arbetad makramé. Det behöver inte vara så komplicerat och det finns massor av inspiration och tutorials på Pinterest. Återkommer med mer tips om detta längre fram.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *