bukett Ringblomma
Övriga dekorativa växter

Sommarens buketter

Jag jobbar vidare med att summera sommaren utifrån olika teman. Nu har turen kommit till sommarens ljuvliga buketter!

Jag har ett upphöjt land hemma i stan där jag enbart odlat olika blommor för att kunna plocka in. Det känns så lyxigt att kunna ta en runda i trädgården och plocka ihop sin egen bukett.

sommarens buketter - luktärter

Längst bak i plockrabatten har jag planterat luktärter. Till detta odlingsår köpte jag ett gäng fröpåsar med gammaldags väldoftande sorter från Cecilia Wingård. Jag följde hennes odlingsråd och det blev succé. Luktärterna har levererat buketter i stort sett dagligen under en månads tid nu. Hemligheten är att plocka, plocka och åter plocka blommorna. För så snart de tillåts bilda ärtskidor så slutar de blomma.

sommarens buketter - dahlia
Loppisfyndade glasburkar av gammal typ blir fina vaser!

Ett gäng dahlior finns också i landet. Jag måste komma ihåg att märka upp knölarna när jag plockar upp dem i höst, så att jag vet vilken färg de har. Det hade jag inte gjort i år, så det blev lite av ett lotteri vilken färg som skulle dyka upp var.

Dahlia

Några nya sorter inhandlades också. Till exempel den här, vars färg jag gillar väldigt mycket. Jag vet bestämt att jag även köpte och planterade sorten Café au lait, men den har knepigt nog inte dykt upp i någon plantering. Trots att ingen knöl dött. Märkligt. Måste som sagt börja märka upp knölarna.

sommarens buketter - zinnia
Har du en vas med kant är det fint att knyta ett snöre runt vasen och hänga upp den!

Mellan dahliorna planterade jag ut massor av uppdrivna zinniaplantor. Zinnia är helt fantastisk för snitt, eftersom de kan stå upp till två veckor i vas utan att vissna. Tyvärr blev årets zinnior inte lyckade. Det var några kryp som tydligen älskade dem, för bladen blev helt uppätna. Jag tror faktiskt det var tvestjärtar, dessa äckliga kryp som nu har invaderat Jämtland. De har knappt funnits här uppe förut, men i år var det rent överjävligt mycket tvestjärtar.

I stugan har jag inte odlat mycket annat än ringblommor för snitt. De har fått agera kantväxter i grönsakslanden. Men eftersom det är så härligt att kunna plocka in fina buketter där så ska jag utöka blomsterodlandet där nästa år. Ett gäng dahlior får det nog bli även där.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *