Krukväxter

Tradescantia – Tremastarblomsläktet

Tradescantia är det vetenskapliga samlingsnamnet på en rad växter som på svenska har namn som purpurblad, zebrablad och skvallerreva. Gemensamt för dem är att de har vackra blad och att de växer snabbt i hängande rankor.

Tradescantia gör sig med andra ord fint i amplar eller på en piedestal. Det här är växter som inte kräver särskilt mycket av dig som ägare. Får de bara stå ljust och få en skvätt vatten då och då så svarar de med att oavbrutet växa.

Tradescantia Zebrina - Zebrablad
Tradescantia Zebrina – Zebrablad.

Zebrabladet i bilderna ovan fyndade jag på loppis för ett par veckor sedan. Bara under denna korta tid har denna stickling dragit iväg och vuxit mer än en decimeter.

Tradescantia pallida - purpurblad
Sticklingar av Tradescantia pallida – Purpurblad

Även om de olika varianterna av Tradescantia är tåliga när det gäller skötsel, så kan de vara känsliga i hanteringen. Det märkte jag när jag dammsög sist. Jag var väl aningen yvig i min städning och råkade komma åt växten med dammsugarslangen när jag svischade förbi. Då knäcktes ett flertal grenar. Trist, men det fina är att sticklingarna är oerhört lätta att rota. Jag kapade ner kvistarna i mindre delar och stack ner i en burk med vatten. Inom ett par veckor kommer de ha rötter och vara redo att planteras i kruka. Snart kommer jag ha en hel skog av purpurblad.

Ändrar färg i sol

Som du kan se på mina sticklingar så är de djupt lila. Så blir de när de får stå soligt, för precis som palettblad så intensifieras färgerna hos de brokbladiga varianterna av Tradescantia när de får stå riktigt ljust. Står de för mörkt kommer bladen att bli mer gröna.

Tradescantia Fluminensis Tricolor Bildkälla: Plantrédo

Skvallerrevan, Tradescantia Fluminensis Tricolor, får inslag av rosa om den får stå i tillräckligt ljus. Under det mörka vinterhalvåret kommer bladen få mer gröna inslag, men färgen kommer återigen att intensifieras när vårljuset får göra sitt.

Annons

2 kommentarer

 1. Alina säger:

  jag brukar kapa sticklingar av och lägga direkt i jord. funkar så med ☺️

  1. Blomfantast säger:

   Ja det funkar ju jättebra, de är väldigt lättrotade. Det är bara jag som är lat ibland och ställer i vatten i väntan på bättre tider 🙂
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *