Veckans vÀxtfix

đŸ„€ Veckans vĂ€xtfix – Klockrankan Ă€r pĂ„ gĂ„ng!

Kanske Àr det inbillning, men jag tycker att det börjar bli ljusare ute? Det ljuset behövs verkligen för de stackars vÀxterna i fönstren just nu. Varje morgon sopar jag upp en rejÀl bladhög under de vinterledsna palettbladen. Men trots mörkret har det ÀndÄ blivit en del vÀxtfix den senaste tiden. HÀr kommer ett axplock.

Min klockranka pÄ plats i hallfönstret

Klockrankan pÄ sin rÀtta vÀxtplats!

Mina smÄplantor av klockranka har fÄtt stÄ under vÀxtbelysning i kÀllaren och vÀxa till sig. DÀr har de vuxit duktigt. Nu Àr de omplanterade och placerade pÄ sin rÀtta plats i mitt stora hallfönster. Tanken Àr att den ska slingra sig som en vÀxtgardin runt fönstret.

Som vÀxtstöd sÄ hÀr i början har jag anvÀnt en liten kvist ormhassel. Jag tycker det Àr sÄ mycket snyggare med den krokiga ormhasseln Àn en vanlig blompinne. NÀr den vÀxt pÄ sig lite till ska den fÄ fortsÀtta att vÀxa pÄ ett snöre. Klockrankan har mycket lÀtt att gripa tag i nÄgot att vÀxa uppför.

Fröinköp och odlingsplanering

Under julledigheten har jag verkligen gÄtt all in nÀr det gÀller odlingsplanering. Jag har skissat i min lilla odlingsbok och gÄtt igenom vilka fröer jag har och vad jag behöver komplettera med.

Det jag framförallt köpt pÄ mig Àr olika varianter av kÄl. Jag har insett hur otroligt gott det Àr! Förra Äret odlade jag kinesisk salladskÄl vid sommarstugan med lyckat resultat. Det var sÄ himla gott att dela dem i hÀlften och grilla dem med lite olja pÄpenslat. Mums! Och brysselkÄl hade jag glömt hur mycket jag gillade. Hittade ett recept hos Zeina nu under julledigheten som var fantastiskt gott i sin enkelhet!

Förra Äret anlade jag en enkel snittblomsrabatt i trÀdgÄrden. Den bestod mest av RosenskÀra och olika varianter av zinnior. Det blev sÄ bra och det var sÄ hÀrligt att gÄ ut och plocka sin egen bukett att jag tÀnkt att utöka den delen ordentligt i Är. Zinnior Àr otroligt bra för snitt, de kan stÄ och se fina ut i vas upp till ett par veckor. SÄ nu har jag köpt pÄ mig fler sorter. Dessutom ska jag komplettera med lite roliga dahlior.

LuktÀrtsfröerna pÄ bilden Àr en samling av Àldre vÀldoftande sorter som jag köpt av luktÀrtsgurun Cecilia WingÄrd. De ska fÄ vÀxa i bakkanten av min snittblomsrabatt.

Uppdatering hydroponisk odling

Kommer du ihÄg min hydroponiska odling som jag gjorde av gamla yogurtburkar?

Jag kan sÀga att den hÀr hemmasnickrade odlingen fungerar hur bra som helst. Detta Àr nog min andra eller tredje salladsomgÄng i den hÀr burken. Jag sÄr i omgÄngar i mina burkar sÄ att jag alltid har nÄgon salladsplanta redo att skördas.

Fler artiklar som kanske kan intressera:

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *