Krukväxter

Hibiskus – Frågor och svar

Här har jag samlat ihop en mängd funderingar som kommit in till mig som handlar om hibiskus (Hibiscus Rosa-sinensis).

Hur ofta ska man vattna en hibiskus?

Hibiskus har ett väldigt kraftigt rotsystem och behöver vattnas ofta. Lite beroende av storlek på kruka och mängden jord kan den under sommaren behöva vattnas varje dag. Näringsvattna under sommaren. Här kan du läsa mer om vilken näring jag använder.

När ska man plantera om hibiskus?

Eftersom hibiskus har en sådant kraftigt rotsystem så behöver man gå upp i krukstorlek allteftersom bladverket växer till sig. När växten blivit större kan du behöva plantera om den i en större storlek varje vår.

Till slut kan du naturligtvis inte gå upp i större krukstorlekar, då kan du beskära tillbaka rotsystemet när du planterar om. Se till att du har gott om livskraftiga rötter kvar.

Hur tar man sticklingar?

hibiskus stickling
Rotning pågår i rotningskub! Här kan du se vilka kraftiga rötter en hibiskus har!

När du tar en stickling från hibiskus går du tillväga på samma sätt som för de flesta andra växter. Du kapar sticklingen strax nedanför ett bladpar. Gör inte sticklingen för lång 6-7cm räcker. Spara inte för många blad i toppen, 2-3 stycken räcker, så sticklingen får lägga energi på rotbildning istället för att hålla bladen vid liv.

Hibiskus är en vedartad växt som är ganska trögrotad. Ett bra tips är att använda rotningskuber av typen Root riot. De innehåller rotningsstimulerande medel som ökar chanserna att lyckas. Placera sticklingen under plasthuv eller genomskinlig plastpåse för att boosta rotningsprocessen ytterligare.

Retarderingsmedel

En hibiskus du köper i butik innehåller nästan undantagslöst retarderingsmedel. Det innebär att den är behandlad för att behålla ett kompakt utseende och inte växa sig för stor. Detta sker antagligen för att blomsterbutikerna ska få mer lätthanterliga växter, eftersom hibiskusar annars kan bli rejält stora. Retarderingsmedlet försvinner efter ett par, tre år, om växten överlever så länge. För tyvärr är de behandlade hibskusarna inte lika livskraftiga som de obehandlade.

Hur ska man då göra om man vill ha en hibiskus utan retarderingsmedel? Det bästa är att be att få en stickling av någon som har ett gammalt fint exemplar. Du kan också köpa en stickling på Tradera eller kanske allra helst i Facebookgruppen Hibiskus Norden Köp och sälj. Då får du en stickling med de bästa förutsättningarna för leva länge och växa sig stor! En välrotad stickling av någon gammal hibiskussort brukar kosta någonstans runt 150kr.

Vid några tillfällen per år så kan du även hitta hibiskussticklingar i min Pop-upbutik.

När ska man klippa ned sin hibiskus?

Om man vill ansa sin hibiskus är det en god idé att göra det på hösten eller på våren innan tillväxtperioden kickat in och den börjat sätta knoppar. Då får den de allra bästa förutsättningarna för att växa på sig under tillväxtperioden.

Kan man stamma upp hibiskus till ett träd?

uppstammad hibiskus
Påbörjat hibiskusträd – första året!

Hibiskus passar utmärkt att göra ett träd av, men var beredd på att det tar lite tid. Räkna med minst tre år från att du börjar ditt uppstamningsprojekt till dess du har ett träd med en fin krona. Men då har du å andra sidan ett träd som kan hänga med och vara fint i många år framöver. Här kan du läsa mer om uppstamning.

Varför tappar min hibiskus knopparna?

Blommande hibiskus
Blommande hibiskus ‘Snow queen’

Hibiskus behöver vändas och snurras för att den ska växa jämnt, men knopparna kan däremot vara lite känsliga för snurrandet och svara med att ramla av. Så ett tips är att vara lite försiktig i hanteringen när den är full av knopp. Ett annat tips är att se till att den inte utsätts för kalldrag.


Hur vinterförvarar man hibiskus?

Det finns de som förordar en sval (runt 15 grader) och ljus vinterförvaring för hibiskusplantor. Det brukar oftast vara de som har dem utomhus om somrarna som placerar dem så. Jag har de flesta av mina plantor som krukväxter inomhus året om och det fungerar utmärkt. Som de flesta andra krukväxter så är de inte sitt mest strålande jag vintertid, men de repar sig snabbt i vårsolens sken.

Det gäller även de hibiskusar jag haft utomhus. Jag har ingen ljus och sval övervintringsplats, men de klarar sig fint i inomhusvärmen. Dock går jag igenom växten noggrant innan jag tar in den för att undvika att få med ohyra.

Ohyra

Hibiskus kan drabbas av ohyra, vanligast är spinnkvalster och trips. Det kan vara bra att se över placeringen, så den inte står för torrt och varmt, det gynnar nämligen ohyra. Duscha av den med jämna mellanrum och behandla med växtvårdande medel om den skulle drabbas. Jag använder en hemmagjord variant av bladglans som jag tycker fungerar fint på hibiskus. Den kan du läsa mer om här.

Annons

2 kommentarer

 1. Torbjörn Jansson säger:

  Hej!
  För snart 50 år sedan fick jag ett skott från min mormors hibiskus. Den lever och frodas fortfarande och har lämnat ifrån sig många skott både till mig själv och vänner. Stammen på min “urhibiskus” är mycket kraftig och som ett litet träd. Varje vår sätter jag om den och de andra, ansar rötterna mycket kraftig och sätter tillbaka dem i samma kruka med ny jord. Dessutom klipper jag ner dem mycket rejält. De är faktiskt finast på vintern med mycket blommor.

  1. Blomfantast säger:

   Vad roligt att höra! Det är ju precis det som är så härligt med hibiskus, att den kan hänga med nästan hur länge som helst! Och det där med att du fått ett skott av din mormor ❤ växter kan verkligen vara underbara minnesbärare!
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *