Inredning Krukväxter

Fixa en växtgardin till ditt fönster

Bildkälla Entrance mäklari

Fönster är ofta väldigt vackra utan gardiner. Det skapar luft och rymd, men det kan ibland kännas lite kalt och sakna den där riktiga hemtrevnaden. Då är en gardin av växter ett tjusigt alternativ. Allra snyggast tycker jag det är om en klängväxt får växa nedifrån fönsterbrädan och upp runt om fönstret och liksom rama in fönstret.

Växtgardin

En annan variant är att utnyttja en hylla eller ett skåp bredvid fönstret och låta växten klättra därifrån.

Det finns ett antal klätterväxter som passar bra som växtgardin. Här kommer några favoriter.

Silverranka – Scindapsus pictus

Växtgardin - silverranka
Scindapsus pictus. Bildkälla: Plantrédo

Det här är min favorit bland rankväxterna, den är så snygg med sina mörkröna blad med silvriga inslag. Den är oerhört lättskött och kräver inte mycket vatten. Den tycker inte om att stå i direkt sol, så du bör välja ett skuggigare fönster om du ska använda den som “gardin”. Ett problem med silverrankan är att den växer ganska långsamt, så vill du ha en växtgardin snabbt så är den inget alternativ.

Gullranka – Epipremnum pinnatum ‘Aureum

Bildkälla: Plantrédo

Ännu en 70-talsklassiker som dykt upp och blivit trendig igen. Gullranka är snabbväxande och blir snygg som en ram kring ett fönster. Du kan behöva binda upp den så att den växer uppåt som du vill. Man får hålla lite koll på luftrötterna som vill klibba fast mot väggen, de kan orsaka fläckar på tapeterna. Den kräver inte särskilt mycket omvårdnad och klarar sig med måttliga mängder vatten då och då. Undvik alltför soliga fönster.

Porslinsblomma – Hoya

Hoya Australis Tricolor
Hoya Australis Tricolor Bildkälla: Plantrédo

Porslinsblommorna finns i en uppsjö av varianter. Vissa passar bättre i ampel, medans andra fungerar fint att låta klättra uppåt. Jag gillar varianterna med lite större blad allra bäst. De flesta porslinsblommor är väldigt lättskötta. De tycker om att stå ljust. De kan även stå lite skuggigt, men då riskerar du att blomningen uteblir. 

Hur får min klätterväxt stöd på bästa sätt?

Min egen skiss av mitt favoritstöd för växtgardiner När den klättrat till växtstödet upptill kan stödet i kanten tas bort!

Det finns några varianter att använda sig av.

  • Du kan spänna upp en genomskinlig tråd horisontellt (typ fiskelina eller björntråd) mellan två spikar och låta växten klättra med linan som stöd (se bild).
  • Du kan använda dig av små gröna plastklämmor som är avsedda för klätterväxter (finns i blomaffären).
  • Du kan använda dig av tejp (typ eltejp) och tejpa upp rankan. Här är det snyggast om tejpen är vit så att den smälter in i fönstret. 

Mer om mina växtgardinsprojekt

Annons

1 kommentar

  1. […] är nåt åt det här hållet som jag visade i ett inlägg från förra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *