Fixa en växtgardin till ditt fönster

Fixa en växtgardin till ditt fönster

Bildkälla Entrance mäklari

Fönster är ofta väldigt vackra utan gardiner. Det skapar luft och rymd, men det kan ibland kännas lite kalt och sakna den där riktiga hemtrevnaden. Då är en gardin av växter ett tjusigt alternativAllra snyggast tycker jag det är om en klängväxt får växa nedifrån och upp runt om fönstret och liksom rama in fönstret.

 

Växtgardin

En annan variant är att utnyttja en hylla eller ett skåp bredvid fönstret och låta växten klättra därifrån.

Det finns ett antal klätterväxter som passar bra som växtgardin. Här kommer några favoriter.

 

Silverranka – Scindapsus pictus

Bildkälla Odla.nu

Det här är min favorit bland rankväxterna, den är så snygg med sina mörkröna blad med silvriga inslag. Den är oerhört lättskött och kräver inte mycket vatten. Den tycker inte om att stå i direkt sol, så du bör välja ett skuggigare fönster om du ska använda den som “gardin”. Ett problem med silverrankan är att den växer ganska långsamt, så vill du ha en växtgardin snabbt så är den inget alternativ.

 

Gullranka – Epipremnum pinnatum ‘Aureum

Bildkälla Odla.nu

Ännu en 70-talsklassiker som dykt upp och blivit trendig igen. Den här växten är snabbväxande och blir snygg som en ram kring ett fönster. Du kan behöva binda upp den så att den växer uppåt som du vill. Man får hålla lite koll på luftrötterna som vill klibba fast mot väggen, de kan orsaka fläckar på tapeterna. Den kräver inte särskilt mycket omvårdnad och klarar sig med måttliga mängder vatten då och då. Undvik alltför soliga fönster.

 

Porslinsblomma – Hoya

Porslinsblommorna finns i en uppsjö av varianter. Vissa passar bättre i ampel, medans andra fungerar fint att låta klättra uppåt. Jag gillar de mörka varianterna med lite större blad allra bäst. De flesta porslinsblommor är väldigt lättskötta. De tycker om att stå ljust. De kan även stå lite skuggigt, men då riskerar du att blomningen uteblir. 

 

Hur får min klätterväxt stöd på bästa sätt?

Det finns några varianter att använda sig av.

  • Du kan spänna upp en genomskinlig tråd horisontellt (typ fiskelina) mellan två spikar och låta växten klättra med linan som stöd.
  • Du kan använda dig av små plastklämmor som är avsedda för klätterväxter (finns i blomaffären).
  • Du kan använda dig av tejp (typ eltejp) och tejpa upp rankan. Här är det snyggast om tejpen är vit så att den smälter in i fönstret. 

Här kan du läsa hur det går för mig och mitt växtgardinsprojekt.1 thought on “Fixa en växtgardin till ditt fönster”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *