Krukväxter

Svartöga – en växt som fungerar både ute och inne

Svartöga, Thunbergia alata, är en sån där typisk klätterväxt som många har i kruka utomhus om sommaren. Ofta med gulorangea blommor, men de finns även i vitt. Bladen är skirt ljusgröna och växten klättrar iväg supersnabbt.

Det många inte tänker på är att Svartöga även fungerar fint att odla inomhus. Vi odlar den mest som ettårig sommarblomma, eftersom den inte övervintrar i vårt kalla klimat. I södra Afrika, där den härstammar ifrån, växer den som perenn. Så i en kruka i ett fönster kan den bli en perenn hos oss.

Svartöga 'Alba Oculata'
Svartöga ‘Alba oculata’ i mitt köksfönster. En kvist ormhassel i krukan, sen slingrar den sig på en uppspänd tråd upptill.

Det fina med Svartöga är att den växer så oerhört snabbt. Vill du ha en växtgardin på snabbast möjliga sätt så är den ett riktigt bra alternativ. På bara ett par månader har du en frodig gardin som ramar in ditt fönster.

Så här planterar jag svartöga

Jag planterade tre fröer i varsin torvbrikett och satte under plasthuv och växtbelysning.

När plantorna växt på sig 10-15cm så planterade jag över de tre briketterna i en gemensam kruka (storlek 16). Jag tryckte ner en kvist ormhassel som de kunde klättra på. Eftersom rankorna har så lätt att gripa tag i saker att klättra på så är det egentligen bara att slänga ned ett snöre från gardinstången som rankorna kan gripa tag i. Det är en smaksak hur man vill låta den klättra.

Annons

14 kommentarer

 1. Kerstin Andersson säger:

  Var kan jag köpa svartöga

  1. Blomfantast säger:

   Finns att köpa som frö i många butiker, till exempel hos Wexthuset.

 2. Åsa säger:

  Tack för tipset, det ska jag testa. Vet du om det även går att så Praktmalva inomhus?

  1. Blomfantast säger:

   Osäker, kan vara så att den vissnar ned under vintern. Men testa tycker jag och återkom med resultat 🙂
   /Bodil

   1. Åsa säger:

    Tack för ditt svar. Kan du tipsa om någon annan utomhusväxt som trivs inomhus och som blommar om inomhus. PS. Svartöga frösådd. Hoppas på en fin växt till höstens mörker.
    Mvh Åsa

    1. Blomfantast säger:

     Absolut! Passionsblomma ser man väl mest utomhus, men den kan bli gigantisk inomhus. Och så min favorit: Klockmalva! Många har ju den som utomhusväxt, men den trivs superbra inomhus och blommar om och om igen! Du kan söka i bloggen så får du mer tips om Klockmalva.

 3. Seia säger:

  Kanoninfo! Vilket väderstreck har du din Svartöga på vintern? Tror du väst är ok???

  1. Blomfantast säger:

   Just nu är min placerad nord-öst. Det funkar fint nu, men kommer helt klart bli för mörkt under vintern. Väst tror jag däremot kan funka bra vintertid!
   /Bodil

 4. Elin säger:

  Hej, tack för tips med svartöga inomhus – ska absolut testa! Undrar hur du fått den att klättra vidare efter ormhasseln? Har du knutit upp nåt snöre efter fönstret? 😊 tack för svar!

  1. Blomfantast säger:

   Ja, jag har bara knutit ett snöre i gardinstången och slängt ned. Svartöga är fantastiska klättrare och griper direkt tag i snöret.
   /Bodil

   1. Blomfantast säger:

    Äsch, jag har ju ingen gardinstång 😅 Längst upp har jag en stark björntråd jag spänt mellan krokar. I den tråden har jag knutit fast ett snöre och slängt ned som svartöga kan gripa tag i .

    1. Elin säger:

     Okey, tack för tips! Då ska jag testa det 😊

 5. Susanne säger:

  kan man ta en rotklump från gul svartöga från sommarens odling och sätta in i fönstret eller måste man så ett frö? mvh Susanne

  1. Blomfantast säger:

   Vad menar du med rotklump? Följer några levande blad med rotklumpen? 😅
   Man kan ju ta in en nedklippt planta som stått ute, men jag skulle nog vara lite försiktig med det när det gäller just svartöga. Det är rätt lätt att få med sig småkryp som trips, de är nämligen ganska förtjusta i Svartöga.

   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *