Krukväxter Övriga tips till växtnörden

Dags att plantera om växterna!

Då är det dags igen! Nu när vårljuset har kommit är det en bra idé att plantera om sina växter. Det ger en extra boost till växterna som nu är i startgroparna för att skjuta nya blad och växa.

Varför ska man plantera om växterna?

Framförallt handlar det om att gammal jord blir kompakt kring växtens rötter och en växt trivs bäst i lucker och väldränerad jord.

Förbered

Att plantera om sina växter kan kännas som ett gigantiskt projekt. Mitt bästa tips är att ta ett fönster i taget och vila nån dag innan du går på nästa. Alla växter behöver inte planteras om varje år. Gå över växterna och se vilka som är i behov av omplantering. Är jorden kompakt och trött? Är det trångt för rötterna i krukan? Då kan växten behöva ny jord och en större krukstorlek.

Börja med att plocka ur fönstret. Städa rent fönsterbrädorna och passa på att putsa fönstret när det ändå är tomt. Håll till på köksbänken eller ett bord när du planterar om så att du får en bra arbetshöjd.

Se till att krukorna du ska använda är rena inuti. Om du funderar över vilken kruktyp som är bra att använda så har jag skrivit fördelar med plastkruka respektive lerkruka här.

Plantera om

Gå över växten och klipp bort fula blad innan du lyfter upp den ur krukan. Klipp bort skadade och fula rötter och skaka bort gammal jord.Är det mycket rötter kan du behöva gå upp en krukstorlek. Lägg jord blandad med små lecakulor eller Perlite i botten av krukan. Placera växten i krukan och fyll på med jord blandat med lecakulor eller Perlite runt om. Vattna igenom växten ordentligt.

plantera om växterna - jordskopa
Jord blandad med pyttesmå lecakulor.

Vill du slippa få jord precis överallt är en jordskopa en bra investering. Jag använder en liten från Nelson garden som finns för en billig peng i växthandeln.

Tips! Ta rätt på gammal blomjord

Om du inte behandlat dina växter med några konstigheter kan du ta rätt på din gamla jord och använda den som såjord. Såjord är ju en mager jord utan näring, vilket din gamla krukjord är efter lång tid i kruka. Tänk dock på att sterilisera din gamla krukjord innan användning för att slippa få med eventuella sorgmygg och dylikt.

Du kan till exempel fukta igenom jorden och baka på en långpanna i 130 graders varm ugn i ca 45 minuter.

Ett annat, trevligare, alternativ är att hälla kokande vatten över jorden. Det dödar effektivt eventuella sorgmyggslarver. Fyll jord i krukan du tänkt använda och slå över det heta vattnet (kolla först att krukan tål hett vatten). När jorden svalnat kan du plantera dina fröer som vanligt.

Fler artiklar på samma tema:

Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *