Veckans växtfix

❄ Veckans växtfix – växtkyrkogård och hopp om ljus!

Kylan håller i sig här uppe i Sibirien, men då och då under veckan har faktiskt solen tittat fram. Det ger hopp om ljusets återkomst! Det behövs sannerligen, för mörkret och brassande elementvärme har gått hårt åt växterna i fönstren.

Min Bougainvillea – snart helt utan blad 😅

Varje morgon så ligger det en stor hög med torra blad på golvet under min Bougainvillea, jag vet att den inom kort kommer vara nästan helt kal. Men det gör inte så mycket, för så snart dagarna blir längre och solen kommer tillbaka så kommer små små blad att dyka upp på de kala grenarna. Det är en fantastisk växt på det sättet. Den kan se helt torr och död ut, men så vips börjar bladen att spira och de vackra blommorna att dyka upp!

Startskott odling

Det har kliat i fingrarna att få börja förodla så smått. Chili är ju en sådan växt som man måste börja tidigt med för att den ska hinna utvecklas. I år har jag köpt på mig några olika varianter jag ska testa. En lite mildare sort, en medelstark och en superhet habanero.

Jag har även satt en helt otroligt snygg sort med variegerade blad som heter ‘Scarlett’. Jag såg bilder på Instagram och blev helt tagen. Jag började söka med ljus och lykta efter fröer och hittade till slut en chilifirma i Australien som skickade över ett gäng fröer. Återstår att se om de tar sig. Hoppas, hoppas, hoppas! Här kan du se bilder hur den ser ut som vuxen planta.

I övrigt är det rätt mycket sticklingar och småplantor i mitt lilla växtlabb. Frön till klockmalva och svartöga är satta. Jag brukar ha dem inne som krukväxter, men i år ska jag ha stora krukor med klockmalva på altanen. Testade förra året och det blev verkligen maffiga plantor.

Budgetodla

I förra veckan skrev jag ett inlägg om att budgetodla. Ett av mina tips var att köpa de hinkar de får snittblommor i till stormarknaden. Häromdan gjorde jag slag i saken och följde mitt eget tips. 10 stycken rejäla hinkar för 5 kronor styck på mitt Ica-Maxi. De blir perfekta till både tomater, paprika och gurkplantor. Ska bara borra några hål i botten innan de är redo att användas.

Hemtrevligt värre – ett poddtips

Av en slump började jag lyssna på podden Hemtrevligt och insåg rätt snart att jag gillade den skarpt. Jag tycker verkligen om inredning, men har svårt för det opersonliga och hårt stylade. Den där sortens ängsliga inredning som oftast kommer till uttryck i magasin och TV-program. När poddarna Elin och Kattis deklamerade att växter, böcker, konst och gamla prylar var fyra av de sju byggstenar som behövdes för en hemtrevlig inredning, ja då var jag såld. Det är precis min melodi. Kika in på Kattis Instagram så kan du se hur härligt man kan inreda med växter!

Podden har förövrigt en väldigt trevlig och småpratig ton, det är som att ha två vänner i hörlurarna.

Ps. På bilden högst upp i inlägget ser du min nyinköpta Hoya. Den ska få klättra runt altandörren har jag tänkt (läser du via Feedly så kommer inte den bilden med, då får du klicka dig in på bloggen om du vill se den).

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *