Veckans vÀxtfix

đŸŒ± Veckans vĂ€xtfix – Bland frösĂ„dder och sticklingar!

Just nu bÄgnar mina hyllor i kÀllaren av sticklingar och diverse frösÄdder. Det enda som rör sig i mitt huvud Àr nÀr trÀdgÄrdssÀsongen ska dra igÄng pÄ allvar. Jag vÀntar otÄligt pÄ att den sista snön pÄ tomten ska smÀlta undan sÄ att jag kan börja preparera mina trÀdgÄrdsland.

Bild frÄn oktober 2022. Det nya landet till höger.

Jag Àr just nu extremt nöjd med att jag var sÄ flitig i höstas och grÀvde ett nytt land. Det kommer att vara redo att tas i bruk direkt. Tanken Àr att jag ska fylla pÄ med fler upphöjda bÀddar allt eftersom, men jag tror det fÄr vÀnta till i höst. Det Àr sÄ mycket att göra ÀndÄ den hÀr tiden.

Tanken Ă€r att det nya landet ska bli mitt kĂ„lland. För mina vĂ€xthyllor i kĂ€llaren dignar av frösĂ„dder av olika varianter av kĂ„l. Älskar kĂ„l, det Ă€r sĂ„ himla gott! GĂ€rna smörstekt som i det hĂ€r receptet.

Mina Dr Westerlund stÄr pÄ vÀxtvagnarna i vÀntan pÄ att sÄ smÄningom placeras utomhus. Jag brukar driva upp ett gÀng sticklingar för att ha i nÄgra stora krukor utomhus. Dr Westerlund trivs sÄ himla bra ute. Plantorna blir buskigt stora med kraftiga grenar. Jag brukar ha dem placerade pÄ en ganska skuggig altan, sÄ de behöver inte ha starkt solsken för att trivas. TvÀrt om skulle jag sÀga.

En liten pelargonstickling till min lilltjej som Àlskar katter. Det Àr ett pennstÀll frÄn Lagerhaus, men det passade ju bra som kruka ocksÄ. Och lilltjejen blev glad!

Förövrigt mÄste jag sÀga att det gÄr Ät rent otroligt mycket jord för mig just nu. Tycker jag fyller pÄ lagret var och varannan vecka. Jag brukar anvÀnda mig av den hÀr jorden frÄn Plantagen. Mest för att den har bra struktur med smÄ lecakulor iblandat. Men det gÄr ju bra att anvÀnda vilken annan jord som helst och blanda i Perlite för att fÄ bra struktur.

Just nÀr det gÀller jord sÄ finns det mÄnga villfarelser. Det finns ju massor av jordsorter att vÀlja mellan, men det handlar nog mest om att jordproducenterna vill sÀlja mer. En pelargonjord Àr till exempel nÀringspreparerad med lÄngtidsverkande gödsel, men gödsla kan man ju lika gÀrna göra sjÀlv? Och sÄjord det köper jag aldrig. Det Àr en nÀringsfattig jord som du lika gÀrna kan göra sjÀlv. AnvÀnd gammal krukjord (den Àr ju naturligt nÀringsfattig), sterilisera genom att hÀlla igenom kokande vatten. Men jag anvÀnder varken köpt eller egentillverkad sÄjord, det fungerar faktiskt lika bra med vanlig blomjord.

HÀr kan du lÀsa mer om jord om du Àr intresserad.

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *