Odla på fönsterbrädan

Odla chili i fönstret

För ganska många år sedan, när lilltjejen var i 4-årsåldern, fick jag hem en ranglig planta hon drivit upp på förskolan. Det visade sig vara en chiliplanta. Den där plantan växte så det knakade i fönstret och fullkomligt sprutade ur sig chilifrukter.

chili på fönsterbrädan
Förskoleplantan – bildbeviset!

För oss som saknar växthus eller inglasade uteplatser kan alltså fönsterbrädan fungera riktigt bra för att odla chili. Dessutom ser chiliplantor inte helt oävna ut, så de kan gott platsa i fönstret. Eftersom chili som regel är en växt som utvecklas ganska långsamt så är det bra att komma igång med att peta ner fröerna rätt tidigt för att du ska hinna få frukt under sommaren. Någon gång mellan februari och april är lämpligt om du vill kunna skörda under sommaren.

chilifröer

I min frölåda hittade jag en lite för gammal fröpåse av sorten ‘Hungarian black’. Det är alltid lite vanskligt att använda gamla fröer, de har sämre grobarhet så man vet aldrig hur resultatet ska bli, men det skadar inte att prova. Sår man ett gäng fröer så gror nästan alltid något av dem.

Tips för att lyckas med att odla chili

 • Så i liten kruka (jag brukar börja med 7x7cm och sedan skala upp allteftersom rotsystemet växer till sig).
 • Fukta jorden innan du planterar. Jag brukar använda sprayflaska och spraya rejält.
 • Täck de planterade fröerna med ytterst lite jord (de är ljusgroende), avsluta med en dusch med sprayflaskan.
 • Täck planteringen med gladpack som du gör små lufthål i. Utan lufthål är det lätt att fröerna ruttnar.
 • Placera ljust. Sår du i februari kommer du behöva växtbelysning. I april fungerar det i ett ljust fönster.
Odla chili

Så här stora är mina plantor efter två månader under växtbelysning. Nu ska de planteras i större kruka och placeras i ett söderfönster.

Sådärja, omplanterad och på hedersplats i mitt söderfönster! Förövrigt tycker jag att den där terrakottakrukan blivit så fint patinerad. Ett tips är att använda krukorna ute en säsong eller två, då får de en vackert sliten look.

Skötselråd chiliplantor

 • Chiliplantor är sol- och värmeälskande, så välj ditt bästa fönster!
 • Håll koll på vattningen, de vill inte torka ut.
 • Kom ihåg att ge gödning. Jag ger svag dos gödning vid varje vattning under sommaren.
 • När plantan blommar kan du behöva hjälpa till lite med pollineringen. Skaka lite försiktigt på plantan eller dutta runt med en tops i blommorna.
 • När du väl börjat få frukt, kom ihåg att spara någon frukt som du tar fröer ifrån. Du kan övervintra chili, men det är alltid bra att ha ett lager fröer om någon planta inte skulle överleva vintersäsongen.
 • Som andra växter kan även chili drabbas av ohyra, det handlar främst om löss och spinn. Bladlöss är ganska enkelt att bli av med. Spola bladverket i ganska hård vattenstråle och behandla med såpvatten. Spinnkvalster går att få bukt med om inte angreppet gått för långt. Använd samma typ av såpvatten, men se till att du använder överfettad såpa eller spetsa blandningen med lite rapsolja.

Vilka chilifröer ska man välja?

Det finns en mängd olika chilisorter i fröhandeln och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Hettan i chili mäts i scovillegrader. Där paprika, som saknar hetta, har 0 scoville, medan den mycket heta habaneron kan ha upp till 500 000 scoville.

På fröpåsarna för chili brukar alltid sortens scoville vara angivet. Mitt tips är att odla åtminstone tre olika sorter så att du kan ha en mild, en medel och en stark sort. Då kan du välja den styrka som passar den maträtt du ska laga bäst.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *