Blomfantast tipsar

Mina senaste växtböcker – tips!

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks

Jag älskar böcker! Jag försöker tänka på att inte konsumera i onödan, men just böcker har jag svårt att låta bli.

“Men, låna på biblioteket då!” kanske nån nu utbrister. Visst, men problemet är att jag vill ha böckerna hemma, kunna gå tillbaka till dem och kanske anteckna lite i marginalen. Till mitt försvar så hittar jag många böcker på loppisar och antikvariat (Bokbörsen är verkligen en guldgruva), men ibland vill jag även köpa nyutgivna böcker.

Mina senaste inköp har varit växtböcker med fokus på odling och några av dem har varit riktigt, riktigt bra. Här kommer en liten genomgång!

Odla året om – Lena Israelsson

Växtböcker - Odla året om - Lena Israelsson

Lena Israelsson är en guru när det gäller odling och den här boken är egentligen den enda man behöver för att komma igång på ett bra sätt. Upplägget är odlingsåret och vad man ska tänka på under varje årstid för att kunna producera så mycket grönsaker som möjligt. Här tas det hänsyn till att Sverige är ett avlångt land och att årstiderna infaller vid olika tidpunkter. Äntligen säger jag, som bor i zon 6 och sällan känner mig inkluderad i trädgårdsböcker!

Boken inleds med en lathund som är guld värd. Den gör att man enkelt kan välja och kombinera växter utifrån alla tillgängliga parametrar, exempelvis groningstemperatur och antal dagar från sådd till skörd.

Den här boken kan jag verkligen rekommendera! Förutom att den innehåller svaret på alla frågor man kan tänkas ha, så skriver Lena Israelsson otroligt bra, rappt och roligt! Du hittar den här hos Bokus.

Jag vill också passa på att tipsa om Lena Israelssons blogg, där finns mycket matnyttig info om odling.

Rätt ur jorden – Bella Linde

Växtböcker - Bella Linde - Rätt ur jorden

Bella Linde är journalist som fokuserar en hel del på trädgård och odling. Hon har på senare år kommit ut som en företrädare för no-dig-metoden. Det innebär att man inte ska gräva i onödan i trädgården, utan istället jobba med upphöjda bäddar bestående av diverse trädgårdsskräp.

Jag testade att göra en bädd på detta sätt förra våren och blev fast! Det var så enkelt och blev verkligen lyckat. Under hösten gjorde jag ytterligare en bädd som jag står redo för vårens planteringar och min plan är att göra fler bäddar på min tomt i stan. Gräsmatta, det är väl ändå rätt överskattat?

Rätt ur jorden är en handbok i självhushållning. Hur man kan odla på liten yta och få stor avkastning. Hon går igenom olika odlingssätt, där no-dig och upphöjda land är en variant bland flera andra. Vill man läsa mer ingående om no-dig kan man med läsa en annan av hennes växtböcker: “Odla utan spade” som är en fullödig guide till hur man går tillväga.

Bella har en trädgårdspodd tillsammans med Elin Unnes (“the secret gardener”) som jag kan rekommendera. Det är ett tag sedan det senaste avsnittet kom ut, men det finns många gamla avsnitt som är väl värda att lyssna på.

Den lilla farmen i stan – Linda Holtby

Jag gillar tanken på att förvandla trista trädgårdar i stan till odlingar. Första gången jag stötte på Linda Holtby var genom hennes Instagramkonto Lilla farmen som gjort just detta.

Hon har förvandlat sin lilla radhusträdgård i Västerås till en prunkande oas av blommor och ätbart. Hon får till och med plats med några höns! Det ljusgröna du ser längst ned i bilden är ett smart litet hönshus.

När Linda nyligen kom ut med sin första bok kände jag att jag ville köpa den.

Linda guidar med varsam hand hur man kan göra för att leva hållbart i stan. Man kan faktiskt leva som “stadsbonde” i allt från lägenhet till större villaträdgårdar. Fin bok! Du hittar den hos Bokus här.

Så där, det var mina boktips just nu. Har du några andra favoriter bland växtböcker får du gärna tipsa i kommentarerna!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *