Inredning

Några tips för att snygga till på fönsterbrädan

Fönsterbrädan är en underskattad plats för stilleben, allt som oftast står endast ett gäng krukväxter uppradade, man vill ju få plats med så många fina växter som möjligt. Men tyvärr kommer inte riktigt växterna till sin rätt så, man ser liksom inte skogen för alla träd. Här kommer några tips på hur du får fönsterbrädan att nå sin fulla potential!

Bygg stilleben på fönsterbrädan

 • Börja med att plocka bort alla växter från fönsterbrädan för att börja med en “tom målarduk”.
 • Betrakta fönsterbrädan som vilken annan hylla som helst så blir det enklare att släppa loss kreativiteten.
 • Tänk som du gör när du bygger ett stilleben. Jobba med olika höjder och olika typer av saker. Bara för att det är ett fönster så måste inte allt vara krukväxter. Tvärtom framträder växterna mer om det finns fler saker som skapar lite dynamik.
 • Använd gärna olika färger och strukturer på växterna, så det inte enbart blir växter av samma typ.
 • Gör gör mindre och mer sammanhållna grupper av dina saker, då blir det mer spännande och upplevs inte som plottrigt.
snygga till på fönsterbrädan
 • Det kan vara svårt att gruppera om man har en smal fönsterbräda (som du kan se att jag har i bilden ovan), men jobba då med olika höjd på höjd på växterna för att slippa känslan av “tåg”.
 • Använd några fina böcker som piedestal för blommorna och bygga på höjden. Använd inte böcker du är rädd om, för det är lätt att spilla lite med vattenkannan. Dessutom bleker solen gärna bokens utsida. Ett tips är att leta gamla böcker på loppis, där brukar de slumpas bort för lite och ingenting.
 • Tavlor behöver inte bara hänga på väggen, de gör sig fint som en bakgrund även i fönstret.

Fler artiklar på temat växter och inredning

Annons

3 kommentarer

 1. Carro säger:

  Vilket bra och lägligt inlägg☀️ Det blir dagens syssla nu när förkylningen hindrar mig att göra annat🌸

  1. Blomfantast säger:

   Ja det är perfekt när man ändå är hemma och inte kan göra nåt annat. Och det är rätt kul att möblera om bland växterna, betydligt mer lätthanterligt än att möblera om i ett rum 😁

 2. Louise säger:

  Haha! Såg precis inlägget från 2 mars, själv är jag också jätteförkyld och funderar på att göra om på fönsterbrädorna i vårt stora burspråksfönster i köket. Bra tankar om hur man ska tänka om krukor! Det var precis det jag funderade på. Har testat med olika färger men landar på grått ändå och terrakotta till Pelagoner. Tack för tipsen! 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *