Krukväxter Växtproblem

Därför ska du duscha dina växter

De flesta krukväxter har sitt ursprung i tropiska klimat och gillar hög luftfuktighet. Här i Sverige är luften betydligt torrare, särskilt under vintern då våra element gör inomhusklimatet ordentligt torrt ogästvänligt.

Det kan alltså vara en idé att duscha sina växter lite nu och då, särskilt under vinterhalvåret, för att skapa en mer trivsam miljö för växterna. Dock ger en dusch med sprayflaskan bara ökad luftfuktighet för stunden, vill du öka luftfuktigheten mer permanent behöver du ta till andra åtgärder.

En viktigare anledning att duscha av sina växter är för att hålla bladen dammfria och för att förebygga ohyreangrepp. Förutom att dammiga växter är otroligt fula så täpper det igen bladens porer, där de ska ta upp syre och fukt. Rena blad står bättre emot ohyra och tidiga angrepp kan stoppas med regelbundna avduschningar.

duscha växter med sprayflaska
Sprayflaska från Wikholm form

Hur ska man duscha sina växter?

Många ställer sina växter i duschen och spolar av dem där med jämna mellanrum och det är en god idé. Använd en liten hårdare duschstråle om du misstänker ohyra som till exempel trips och spinnkvalster. Eftersom ohyra gärna håller till på bladens undersida, så är det bra att duscha extra noga där. Om du vill undvika att dränka jorden i vatten, kan du täcka jorden med en plastpåse eller liknande. Mindre växter fungerar ofta bra att spola av under kranen i köksvasken.

Misstänker du, eller har upptäckt, ohyra så lägger du till ett växtvårdande medel efter duschen.

Komplettera sedan med en enkel sprayflaska och småduscha växterna med vid stril med jämna mellanrum för att hålla bladen dammfria och fräscha. Det funkar med vilken enkel sprayflaska som helst, men är den fin kanske du hellre lämnar den framme och bättre kommer ihåg att spraya växterna.

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *