Krukväxter

Fixa luftfuktighet runt växterna

Den här tiden är inte rolig för växterna. Förutom att mörkret är kompakt så gör elementvärmen luften torr och ogästvänlig. Elementen är dessutom allt som oftast placerade under fönsterbrädorna vilket gör att den torra värmen riktigt gassar på växterna.

Att spraya växterna med vatten, eller duscha av dem regelbundet, är bra i många avseenden. Det tar bort damm som täpper igen porerna och kan förhindra ohyra att ta fart. Däremot ger det ingen långvarig effekt när det gäller att skapa luftfuktighet kring växterna. Men det finns andra små trix att ta till.

Placera ut flaskor och skålar med vatten

luftfuktighet
Mina loppisfyndade flaskor fyllda med vatten blir ett fint stilleben i fönstret.

Ett alternativ är att placera ut skålar och flaskor med vatten i närheten av växterna. Då avdunstas vattnet runt växterna och tillför fukt. Tänk dock på att ofärgat glas med vatten i solsken kan bli som ett förstoringsglas och medföra brandrisk om det vill sig illa.

Ställ krukor på fat med stenar

Välj ett lite större fat eller en bricka och fyll med till exempel stenar eller snäckskal. Placera krukan på stenarna och fyll upp fatet med vatten. Det är viktigt att vattnet inte når upp till krukans botten. Vattnet ska bara avge fukt kring växten.

Glaskupa

Glaskupa för luftfuktighet

Extra fuktkrävande växter kan du placera under en glaskupa. Den bibehåller luftfuktigheten mycket bra.

Sista utvägen – luftfuktare

Det finns många varianter av luftfuktare i olika prisklasser på marknaden. Det är inga vackra pjäser det handlar om, men som en sista utväg kan det kanske vara ett alternativ.

Olika knep för ökad luftfuktighet

Det finns även varianter av luftfuktare som man hänger på elementen. Enkla i plast och lite snyggare i keramik. Det här borde egentligen vara enkelt att tillverka själv med en väggkruka och en s-krok. Själv håller jag mig dock till de åtgärder jag tipsat om tidigare i inlägget. Särskilt glaskupan kommer väl till pass när det gäller att skapa luftfuktighet för mina små, lite känsligare begonior.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *