Krukväxter

Föröka Begonia Little brother Montgomery

Begonia Little brother Montgomery har flikiga blad med en vacker grön färgsättning. Den tillhör släktet rhizombildande begonior. Den växer alltså från rotknölar eller stambitar och kan förökas på flera sätt.

Begonia Little Brother Montgomery till höger i bilden

När jag ser den säljas på Tradera så är det nästan undantagslöst knipsade sticklingar som säljs. Men visste du att du kan föröka den genom bladsticklingar?

Föröka Begonia Little brother Montgomery genom bladsticklingar
Bladsticklingar blir till många plantor!

Precis som när du tar sticklingar av en Rexbegonia (läs hur du gör här) så kan du ta ett blad från Little brother Montgomery och klippa det i flera delar och på så sätt få många plantor.

I bilden ovanför ser du resultatet av 5 bitar av ett blad planterade i en liten kruka. Den har stått under glaskupa för att behålla fukten och ge bästa möjliga växtmån. Nu kan man se att 4 små plantor tittar upp.

Det tar några veckor innan det börjar gro och titta fram nya blad, men är verkligen värt den väntan med tanke på att det bara är ett enda blad som genererar så mycket avkastning.

När plantorna vuxit på sig så de är hanterbara så är det bara att flytta över dem till egna små krukor. Välj mindre krukor till en början och skala upp efter hand plantorna växer på sig. Använder man en för stor kruka till en början så är det lätt att övervattna, eftersom rotsystemet täcker en sån liten del av krukan.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *