Krukväxter

Veckans växtfix

Den här veckan har det minsann hänt en del på växtfronten. Flera nya växter har hittat hem till mig!

I bilden ovanför så ser du resultatet av Plantagens kampanj med 50% på gröna växter, en Amazonsköld. Jag har ju egentligen för mycket växter, men kunde helt enkelt inte låta bli. Jag har haft den här växten tidigare och aldrig lyckats, den känns som en rätt divig växt. Men skam den som ger sig! Någon sa att den mår allra bäst om man glömmer bort att man har den. Det vill säga att man struntar i att pyssla om den allt för mycket. Jag har tagit till mig av rådet och ska vara väldigt försiktig med vattnandet.

Sen finns det ju en del roliga berättelser om hur Amazonsköldens blad svarar med att vissna om man så mycket som råkar att peta på dem. Såklart var jag tvungen att testa, det går ju liksom inte att låta bli när man hör sånt! Jag klappade om ett blad rejält, men inget hände. Så det kanske mest är en skröna det där.

Palettblad Black prince

Veckans roligaste är att jag äntligen fått tag på ett Palettblad Black prince. En snäll läsare erbjöd mig att köpa en stickling och jag hoppade jämfota av glädje. Nu ska jag se till att den här godingen trivs riktigt bra hos mig.

Sen bjöd jag en kompis på lunch hemma hos mig i fredags och fick en växt i present. Bästa presenten om ni frågar mig. Kunde inte bli gladare. Att den hör till Sansevieria-släktet kan man ju se, men är det pinnlilja? De brukar ju växa mer rakt upp som pinnar. Om nån vet så får ni gärna tipsa. Fin är den i vilket fall.

Förövrigt använder sig Sansevieria-släktet (Svärmorstunga och gänget) av en omvänd fotosyntes, det man kallar för CAM-fotosyntes. Det betyder att de samlar in koldioxid på natten och kan passa bra att ha som luftrenare i sovrummet. Här har jag skrivit förut om CAM-fotosyntes.

Moses stentavlor – Maranta leuconeura

Sist, men inte minst, har jag fått en stickling av Moses stentavlor genom Snigelpostklubben. Denna härliga klubb som jag inte nog kan tipsa om. Den är som en oas av trivsel mitt i tillvarons virrvarr.

Nu är sticklingen placerad under min stora glaskupa (bästa grejen!) för att boosta och bilda rötter.

Vill du vara med i min mejlklubb?

I så fall får du ungefär ett utskick per månad rakt ned i mejlkorgen. Inget spam, bara härligt växtnörderi!

  Gillade du det här? Tryck på hjärtat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.