Veckans vÀxtfix

đŸŒ± Veckans vĂ€xtfix – MĂ„nga nya vĂ€xter har hittat till mig!

Den hÀr veckan har det minsann hÀnt en del pÄ vÀxtfronten. Flera nya vÀxter har hittat hem till mig!

I bilden ovanför sÄ ser du resultatet av Plantagens kampanj med 50% pÄ gröna vÀxter, en Amazonsköld. Jag har ju egentligen för mycket vÀxter, men kunde helt enkelt inte lÄta bli. Jag har haft den hÀr vÀxten tidigare och aldrig lyckats, den kÀnns som en rÀtt divig vÀxt. Men skam den som ger sig! NÄgon sa att den mÄr allra bÀst om man glömmer bort att man har den. Det vill sÀga att man struntar i att pyssla om den allt för mycket. Jag har tagit till mig av rÄdet och ska vara vÀldigt försiktig med vattnandet.

Sen finns det ju en del roliga berÀttelser om hur Amazonsköldens blad svarar med att vissna om man sÄ mycket som rÄkar att peta pÄ dem. SÄklart var jag tvungen att testa, det gÄr ju liksom inte att lÄta bli nÀr man hör sÄnt! Jag klappade om ett blad rejÀlt, men inget hÀnde. SÄ det vi kan nog konstatera att det Àr en skröna det dÀr.

Palettblad Black prince

Veckans roligaste Àr att jag Àntligen fÄtt tag pÄ ett Palettblad Black prince. En snÀll lÀsare erbjöd mig att köpa en stickling och jag hoppade jÀmfota av glÀdje. Nu ska jag se till att den hÀr godingen trivs riktigt bra hos mig.

Sen bjöd jag en kompis pÄ lunch hemma hos mig i fredags och fick en vÀxt i present. BÀsta presenten om ni frÄgar mig. Kunde inte bli gladare. Att den hör till Sansevieria-slÀktet kan man ju se, men Àr det pinnlilja? De brukar ju vÀxa mer rakt upp som pinnar.

Förövrigt anvÀnder sig Sansevieria-slÀktet (SvÀrmorstunga och gÀnget) av en omvÀnd fotosyntes, det man kallar för CAM-fotosyntes. Det betyder att de samlar in koldioxid pÄ natten. HÀr har jag skrivit förut om CAM-fotosyntes.

Moses stentavlor – Maranta leuconeura

Sist, men inte minst, har jag fÄtt en stickling av Moses stentavlor genom Snigelpostklubben. Denna hÀrliga klubb som jag inte nog kan tipsa om. Den Àr som en oas av trivsel mitt i tillvarons virrvarr.

Nu Àr sticklingen placerad under min stora glaskupa (bÀsta grejen!) för att boosta och bilda rötter.

Vill du vara med i min mejlklubb?

I sÄ fall fÄr du ungefÀr ett utskick per mÄnad rakt ned i mejlkorgen. Inget spam, bara hÀrligt vÀxtnörderi!

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *