Krukväxter Övriga tips till växtnörden

Ska man ha växter i sovrummet?

Jag har läst så många konstigheter när det gäller växter i sovrummet. Allt från “feng-shui-experter” som menar att växter i sovrummet stör energierna och främjar otrohet, till andra som menar att växterna slukar luften vi ska andas under natten och därför inte hör hemma där.

Jag tänker att vi lämnar feng shui därhän och istället kikar på fakta om hur växter fungerar under natten.

Fotosyntes

Fotosyntes är den process i växten som gör att syre bildas. Växten tar alltså upp koldioxid och omvandlar den till syre. En välgörande process som gör inomhusluften bättre. Men solljus behövs för fotosyntesen. Det gör att växterna, precis som vi, sover på natten. Istället för att tillverka syre så avger de istället koldioxid.

Behöver man vara orolig över det? Knappast. Vi har oftast hyfsat stora rum med bra ventilation, så det ska mycket till för att luften på grund av växterna. Ja, om inte sovrummet är en bunker med dålig ventilation och du har en djungel av växter där då förstås.

CAM-fotosyntes (crassulacean acid metabolism)

Det är en helst omvänd process från den gängse fotosyntesen som vissa växter använder sig av. Det betyder kortfattat att de under dagen stänger porerna och “vilar”. De sparar på det vatten som fotosyntesen kräver under dagtid och varmt solsken för att istället ägna sig åt den processen under nattetid. Det betyder alltså att de samlar in koldioxid under natten.

1. “High chaparall” 2. Aloe vera 3. Paradisträd “hobbit”

Exempel på sådana växter är typiska ökenväxter som behöver spara vatten under dagtid, till exempel olika varianter av kaktusar, suckulenter, Aloe Vera och svärmorstunga.

Så om du upplever att luften i sovrummet är dålig och du tänker att det har med växterna att göra så kan du ju testa att byta ut dem mot sådan som använder sig av den omvända fotosyntesen. Dock ska man veta att när det gäller växters luftrenande förmåga så krävs det väldigt stora mängder växter per kvadratmeter för att det ska göra någon skillnad och man kanske vill ha plats med en säng i sitt sovrum också?

Källa: svenskbotanik.se

Annons

1 kommentar

  1. […] betyder att de samlar in koldioxid på natten och kan passa bra att ha som luftrenare i sovrummet. Här har jag skrivit förut om […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *