Krukväxter

“Vissa växter gillar att ha trångt om rötterna”

Har du hört den meningen förut? Jag har till exempel hört det om Elefantöra och Garderobsblomma och många fler som jag har glömt. Jag har funderat på det där en hel del och kommit fram till det här: Vissa växter står ut med att ha trångt om rötterna, men skulle nog faktiskt trivas ännu bättre i en större kruka. Det är en väldig skillnad mellan att stå ut och att faktiskt gilla något.

Min erfarenhet är att växter som överlever med fullt av rötter i en trång kruka kan växa sig stor och kraftig om den bara får lite mer svängrum.

När kan man plantera om växter?

Det brukar sägas att man ska göra det sen vinter/tidig vår när ljuset och växtkraften börjar återvända, men jag gör det vid behov under året. Det vill säga jag planterar i större kruka, rensar bort gammal jord och tillför ny jord om det behövs. Däremot gör jag inga stora ingrepp, som att kapa bort rötter, under den mörka delen av året. Det kan säkert fungera det med, men växterna har det ju lite tufft på vintern så det känns onödigt att utsätta dem för den chocken.

Kan man kapa och ta bort rötter?

Ja. Består krukan mest av tjocka rötter kan det vara läge att rensa upp och kapa bort en del. Man kan ju inte heller oavbrutet byta till en större kruka med mer jord, då vet jag inte hur det skulle sluta.

Jag brukar ansa rotklumpen och ta bort gammal jord och tillföra ny jord. Det räcker emellanåt. Man ser ju också hur mycket växten dragit iväg på höjden. Behovet av större kruka brukar harmoniera med storleken på växten.

Rejäl rotsnurr! Bildkälla: Allt om Trädgård

Rotsnurr

Blir krukan alldeles för trång kan växtens rötter börja växa runt runt i en snurr. Då behöver du definitivt ta bort en del rötter och räta ut rötterna innan du planterar om för att växten ska må bra. Har du en sån där trasselsudd som i bilden ovan att jobba med får du vara beredd på att det krävs en del tålamod. Rötterna kan sitta väldigt hårt.

Vill du vara med i min mejlklubb?

Isåfall får du ungefär ett utskick per månad med tips och trix. Inget spam, bara härligt växtnörderi.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *