Krukväxter

Trendiga växter – En titt i spåkulan!

Jag tar en titt i kristallkulan och försöka spå vad som kommer att trenda bland växtentusiaster framöver.

En trend blir det först när en växt flyttar sig utanför de allra nördigaste av växtnördskretsar och uppskattas av några fler. Men den får inte uppskattas av för många för då blir det plötsligt otrendigt och ointressant. Min Saintpaulia på bilden ovanför är ett exempel på en växt som är så ute att den hamnar utom tävlan.

Det är ju minst sagt lite tramsigt alltsammans, så ni får ta mina spaningar för vad de är. Lite tramsigt skoj helt enkelt.

På väg in

Begonior av olika slag. Det finns mängder av varianter som aldrig når butikerna och det är dessa alla trendkänsliga växtfantaster vill ha så klart. Gärna lite trixiga, för det får inte vara för enkelt det här med växter.

Ovanliga variegerade växter. Då menar jag inte Monstera Variegata, den börjar nu finnas i lite väl många hem och då riktas blickarna mot annat håll. Kanske mot en variegerad Hjärtan på tråd, eller en Hoya Kerii med vitmelerade blad?

Hibiskus. Jag tror det är en up-and-coming-växt. Det är en gammal kulturväxt som finns i massor av varianter som dessutom kan vara rätt svåra att få tag på. De hibiskusar som säljs i blomaffärerna är behandlade med retarderade medel och det vill så klart inte den trendkänslige ha. Det ska vara äkta vara. Gärna en stickling från en planta med 50 år på nacken! En Hibiskus tar dessutom god tid på sig för att växa till sig som man vill, det uppskattar en riktig växtnörd.

På väg ut

Palettblad. Ledsen att säga det, men de börjar bli alldeles för populära hos gemene man för att den trendkänsliga växtentusiasten ska uppskatta växten. Dessutom, är den inte lite för lättskött? Lite krångel måste det vara om växtkonnässören ska bemöda sig. Palettblad kan möjligtvis funka om det är någon mycket ovanlig och egenhändigt framdriven sort.

Stendöd

Monstera. Ta en titt i en inredningstidning eller en annons på Hemnet. Det finns alltid minst en Monstera med i bilden. Och har växten nått inredningsmagasinen och bostadsannonserna, ja då är den stendöd för den trendige växtnörden.

Tips! Finns en växt med under rubriken “5 trendiga växter du måste ha” i Sköna hem, då kan du vara säker på att växten är med på den trendkänsliga växtnördens utelista.

Jag vill poängtera att alla de här växterna finns hemma hos mig (förutom de ovanliga variegerade) och jag gillar dem alla. Om ni nu skulle få för er nåt annat 🙂

Vill du vara med i min mejlklubb?

Isåfall får du ungefär ett utskick per månad med tips och trix. Inget spam, bara härligt växtnörderi.

Annons

3 kommentarer

 1. Ilse säger:

  Hej! Jag undrar vad det är för krukor & vart du har köpt dom på översta bilden med palettblad 😀

  1. Ilse säger:

   Det var ingen palett i den på översta bilden såg jag nu ? utan en lila blomma

   1. Blomfantast säger:

    Hej Ilse,
    Just de här krukorna kommer från min egen webbutik Pysselgumman. Men du hittar dem i flera andra butiker också. Varumärket är Bergs Potter.

    Ha det gott!
    /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *