Gör det själv och andra tips och trix

DIY – höstiga och vintriga kransar

Att göra en krans till dörren eller väggen är ett himla enkelt pyssel, men inte mindre snyggt för det. Har man bara en kransstomme så är det “man tager vad man haver” som gäller. Det kan vara lite lingonris, några höstiga löv eller små grankvistar. Det mesta funkar och blir snyggt.

Du behöver:

En kransstomme. Den jag använt mig av är en tillverkad av pilkvistar, men det finns andra varianter att köpa i blomaffären. Du kan också använda dig av en metallring eller en rund galge som stomme.

Tråd att fästa det du vill ha i kransen med. Jag använder mig helst av en tunn grön metalltråd. Den håller växtmaterialet på plats medan man håller på och grejar, men det funkar också med annan tunn tråd eller något fint band.

Växtmaterial. Använd det du har till hands och tycker är vackert. Det behöver inte vara så avancerat.

Den här tiden är det perfekt att gå ut och samla lite höstiga löv i vackra färger och fästa i kransen. Du behöver inte fästa växtmaterialet runt hela kransen, det blir nästan snyggare om det får vara lite assymetriskt.

Några grankvistar, ett par julkulor. Klart!

Här är ett exempel på en krans som är bunden på en stor metallring. Det är så snyggt att bara låta hälften dekoreras med grönt! Här kan man också se vad fint det blir när man blandar olika typer av växter. Lite gran, lite eucalyptus och några små blommor som färgklickar. Lite rufsigt och ojämnt gör det bara ännu tjusigare!

Metallringar finns att få tag på i både pysselbutiker och i blomsteraffärer. Men gå upp i storlek. Det blir en bra mycket maffigare krans om du använder en ring med minst 40cm i diameter.

När du gör en sådan här krans behöver du ha en tunn metalltråd för att hålla allt växtmaterial på plats medan du jobbar. Lägg växterna i små buntar och linda tråden runt allt eftersom. För att det ska bli en snygg början mellan ring och växter på kan du jobba från två håll och låta växterna mötas i mitten.

Förövrigt kan jag verkligen rekommendera Pinterest för inspiration. Skriv in “kransar” i sökfältet och det öppnar sig en värld av ljuvligheter!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *