Veckans vÀxtfix

😅 Veckans vĂ€xtfix – den eviga vĂ€xtgardinen…

NÀr började jag skriva om vÀxtgardiner hÀr? Fyra Är sedan kanske? Sedan dess har jag hÄllit pÄ och tjorvat med dem pÄ olika hÄll i huset.

vÀxtgardin - gullranka
VÀxtgardinen i mitt kök 2019

Jag fick till vÀrldens finaste och frodigaste vÀxtgardin i köket. Jag anvÀnde mig av gullranka som visade sig perfekt för ÀndamÄlet. SnabbvÀxande och motstÄndskraftig mot diverse ohyra.

NÀr den vÀl ramade in hela fönstret och var det dags att plocka ned den. Köket skulle fÄ sig en vÀlbehövlig renovering. Jag plockade försiktigt ned rankorna och stÀllde undan vÀxten pÄ sÀker plats för att sedan kunna sÀtta tillbaka den.

Den blev sig aldrig lik. Sakta gulnade blad efter blad och ramlade av tills rankorna till slut var helt kala. Sedan dess har köksfönstret varit ett pÄgÄende vÀxtgardinsprojekt.

vÀxtgardin - svartöga
Svartöga i köksfönstret 2022

Jag drev upp vĂ€xten svartöga frĂ„n frö. Den Ă€r vi mest vana med att se som utomhusvĂ€xt, men den trivs fint som krukvĂ€xt inomhus. Den vĂ€xte snabbt och ramade in fönstret fint. Det finaste var att smĂ„ rankor spretade ivĂ€g och liksom “regnade” ner över fönstret. Som en skir spetsgardin!

Sedan kom tripsen.

Trips gÄr att fÄ bukt med pÄ krukvÀxter om man Àr ihÀrdig, men knappast pÄ en vÀxtgardin. Man behöver kunna spola av vÀxten ordentligt och behandla med vÀxtvÄrdande medel i flera omgÄngar och det Àr ogörligt med lÄnga rankor som ska plockas ned. Min svartögagardin var chanslös.

Februari 2024

SÄ nu har jag börjat om med en gullranka igen, men tycker nog att den vÀxer lÄngsamt. Det beror förhoppningsvis pÄ att det varit mörka vintern. Jag hoppas att den ska sÀtta fart nÀr vÄrens solstrÄlar tittar in genom fönstret. För Àr det nÄgon gÄng jag otÄligt stÄr och trampar och vÀntar pÄ att en vÀxt ska börja dra i vÀg sÄ Àr det nÀr det gÀller vÀxtgardiner. De ska fylla pÄ en gÄng!

Veckans vÀxtfix har inneburit att gullrankan börjat fÄ lite nÀring för att kunna sÀtta igÄng ordentligt.

Ps. Den översta bilden Ă€r mitt stora “blomsterfönster” i hallen i detta nu. Visar att solen Ă€r pĂ„ vĂ€g tillbaka 🙌

Prenumerera pÄ bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera pÄ den hÀr bloggen och fÄ meddelanden om nya inlÀgg via e-post.

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *