Krukväxter

Vad händer på begoniafronten?

Det finns så många roliga sorters begonia. Många har helt fantastiska blad. Jag har en del plantor på gång i mitt lilla “sticklingslaboratorium” i källaren. Dessa är alla olika varianter av rhizomväxande begonior som går att föröka genom att klippa bladen i bitar och plantera. Du kan se hur man gör i det här inlägget.

De får stå där under huv och växa på sig under växtbelysningens sken.

I den här bilden småplantor av begonia ‘Little brother Montgomery’. Under gynnsamma förutsättningar kan de växa sig stora och buskiga.

Jag lyckades få tag på ett blad från den häftiga begonia rex ‘Escargot’. Himla nöjd, då de inte är alldeles lätta att få tag på. Av det delade bladet ser det ut att bli fyra småplantor. Till höger ser du hur häftig den blir när den blir stor.

Det går ju att rota hela bladet och driva upp en planta på så sätt, men att dela bladet ger ju så mycket mer utdelning. Ett blad kan bli till 4-5 plantor.

Det här två plantorna är begonia ‘Bowarae’, eller Tigerbegonia som den också kallas. Det här är resultatet så här långt av två stambitar jag fick i augusti av en gammal tant jag gillar mycket. De har växt på sig bra och ska snart få flytta till större krukor och ut i huset. Det här blir fina växtminnen av en person jag tycker mycket om.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *