Odla

Ekonäring och de förstörda tomatplantorna

De fina tomatplantorna som jag och 7-åringen drev upp från tomatskivor gick ett sorgligt öde tillmötes. Och det tristaste var att det var något man trodde var garanterat bra som blev deras död: ekonäring.

När plantorna växte sig större började jag gödsla med Plantagens ekonäring. Känns bra med ekologiskt, särskilt när det är nåt man ska äta tycker jag. Det underliga var att de ganska snabbt, kanske efter andra gödselvattningen började reagera konstigt. Toppen på plantorna började liksom krulla ihop sig. De växte inte längre som de skulle och började se allmänt konstig ut.

Jag började fundera på alla möjliga orsaker, men aldrig aldrig kunde jag misstänka den ekologiska näringen. Tills det dök upp ett Facebookinlägg av Odlaren Lena Israelsson som rapporterade om liknande skador. Massor av vittnesmål om tomatplantor med liknande skador dök upp. Den gemensamma nämnaren var flytande ekologisk näring av märkena: Plantagen, ICA, Änglamark och Substral.

Flytande ekologisk näring innehåller ofta Vinass som är en mycket näringsrik restprodukt från sockerindustrin (sockerbetor). Det är vanligt att sockerbetor besprutas mot ogräs och det är just rester av ogräsmedlet Klopyralid man nu hittat i ekologisk näring där vinass ingår.

Läs mer om det här i Lena Israelssons sammanställning på sin blogg.

Genom alla odlares rapporter och Lenas idoga arbete så har de flesta av dessa näringar nu dragits tillbaka från butikerna, men det kan vara värt att hålla ögonen öppna. Det kan alltid finnas restpartier kvar på hyllorna.

Våra tomatplantor var bara att kasta, men min syster fick några plantor av oss och de växer och frodas. Jag och 7-åringen får glädjas åt dem.

Annons

2 kommentarer

  1. Ann Berg säger:

    Så trist med tomatplantorna! Ja vem i hela världen kan man lita på?

    1. Blomfantast säger:

      Ja man blir ju rätt besviken 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *