Krukväxter

Rota sticklingar på bästa sätt

Hur ska man egentligen rota sticklingar? Är vatten- eller jordrotning bäst? I det här inlägget delar jag med mig av mina erfarenheter.

Rota sticklingar

Just nu har jag sticklingar mest över hela huset. Våren är ju en perfekt tid för sticklingsrotning eftersom ljuset är så gynnsamt.

Hur jag rotar sticklingar

Min erfarenhet är att både vattenrotning och jordrotning fungerar bra, men att rotning i jord oftast går snabbare. Så har man bråttom med sina sticklingar kan det vara en god idé att rota i jord. Jag tycker torvbriketter fungerar jättebra för det ändamålet.

Själv rotar jag för det mesta i vatten, men det handlar mest om att jag tycker det är vackert med sticklingar i vas. Det är mina snittblomsbuketter!

Undvika att sticklingarna ruttnar

Vissa sticklingar, som till exempel palettblad, bildar rötter snabbt och lite hur som helst, medan andra tar ganska god tid på sig. Dr Westerlund kan vara ganska svårrotad i vatten och utvecklar rötter snabbare i jord. Men eftersom den är så fin i vas så kan det vara värt att vänta lite längre på rötterna!

När det gäller pelargoner och då även doftpelargonen Dr Westerlund får du se upp med att inte ha för mycket vatten i vasen om du vattenrotar. Stjälkarna har en tendens att ruttna om det är för mycket vatten, så ha lite vatten i botten och fyll på efter hand istället.

Boosta sticklingarna

Hibiskusstickling

Vissa, lite mer trögrotade sticklingar, kan behöva en extra knuff för att bilda rötter. Då är ett litet “växthus” i form av en plastpåse eller en glaskupa en god idé.

På bilden här ovanför har jag satt en stickling av en hibiskus Snow queen i ett litet plastpåsetält. Ställ sticklingen i påsen men öppningen uppåt så kan du lätt lufta vid behov!

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

2 kommentarer

  1. Eva säger:

    Hej, himla kul nyhetsbrev nyligen, full färd med att planera fejknäverkorg och odla avokadokörnor. Hurra för våren!

    1. Blomfantast säger:

      Vad kul att du gillar 🙂 Det är himla skönt att det vår mitt i allt elände, man kan liksom inte låta bli att vara glad när solen skiner och det spirar på fönsterbrädan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *