Amazonsköld – skötselråd och felsökning

Amazonsköld – skötselråd och felsökning

Det är nog många som kan skriva under på att Amazonsköld är en riktig diva. Den är vacker, men verkligen inte lättskött. Blad får fläckar och kan skrumpna ihop och dö till synes utan anledning.

Amazonsköldens latinska namn är Alocasia amazonica Polly och av namnet framgår det att den tillhör Alocasiasläktet.

Amazonsköld skötselråd

Jag har haft ett par växter från Alocasiasläktet och jag tycker att de har varit himla svåra, men nu har jag lyckats hålla min Amazonsköld fräsch ganska länge och jag tror att jag är något på spåren. När man har en växt som är omvittnat svår, så har man en tendens att vara där och pilla och greja alldeles för ofta i tron att man gör växten en tjänst. Det man istället bör göra är att låta den vara ifred och inte pyssla om den så mycket!

Skötselråd Amazonsköld

Undvik fönster med element under. Amazonskölden gillar värme, men tycker inte om den torra värmen från element. Problemet är ju att de flesta fönster i våra svenska hem har element placerade under sig. Jag har löst det så att jag placerat min Amazonsköld på en hylla en bit in i ett ljust rum med många fönster.

Luftfuktighet. I sitt naturliga tillstånd växer Amazonskölden i fuktig miljö, så den trivs allra bäst när luften inte är så torr. Det är ytterligare en anledning till att inte låta den stå ovanför ett varmt element. Ge den en dusch med sprayflaskan med jämna mellanrum eller lägg ett gäng lecakulor på blomfatet och fyll med vatten (utan att det når upp till krukan) för att öka luftfuktigheten kring växten.

Vattna försiktigt. Att Amazonskölden gillar luftfuktighet ska inte förväxlas med att den ska vattnas mycket. Vattnar du för mycket kommer bladen direkt att svara med att gulna och ruttna. Jag har planterat min i en lerkruka och vattnar bara en skvätt en gång i veckan nu under vintern. Under sommaren behöver den lite mer, men som sagt var försiktig så du inte övervattnar. Jag vattnar i kanten av krukan.

Undvik full sol. I sitt naturliga tillstånd växer den skuggad under träd. Så placera den ljust men inte soligt.

Felsökning Amazonsköld

Blad vissnar ner och dör. För mycket vatten som gör att blad ruttnar. Kan också bero på att krukan är för liten för rotsystemet.

Gulnande blad. Beror mest troligt på övervattning.

Blad får torra fläckar. Står den soligt? Eller dragigt? Det gillar den inte och båda sakerna kan ge fläckar på bladen. Däremot är det en myt att Amazonskölden får fläckar på bladen när man råkar peta på dem. Jag har handgripligen testat och har inte märkt att den blir ledsen och svarar med bruna blad.

Kika också på undersidan av bladen. Trips verkar tycka om Amazonskölden och har den silveraktiga fläckar på undersidan kan det mycket väl vara tecken på ett tripsangrepp. Då måste du göra en växtvårdande behandling för att få bukt med angreppet.

Vill du vara med i mitt mejlgäng?

Isåfall får du ungefär ett utskick per månad med tips och trix. Inget spam, bara härligt växtnörderi!Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *