Krukväxter Växtproblem

Amazonsköld – skötselråd och felsökning

Det är nog många som kan skriva under på att Amazonsköld är en riktig diva. Den är vacker, men verkligen inte lättskött. Blad får fläckar och kan skrumpna ihop och dö till synes utan anledning.

Amazonsköldens latinska namn är Alocasia amazonica Polly och av namnet framgår det att den tillhör Alocasiasläktet.

Amazonsköld skötselråd

Jag har haft ett par växter från Alocasiasläktet och jag tycker att de har varit himla svåra, men nu har jag lyckats hålla min Amazonsköld fräsch ganska länge och jag tror att jag är något på spåren. När man har en växt som är omvittnat svår, så har man en tendens att vara där och pilla och greja alldeles för ofta i tron att man gör växten en tjänst. Det man istället bör göra är att låta den vara ifred och inte pyssla om den så mycket!

Skötselråd Amazonsköld

Undvik fönster med element under. Amazonskölden gillar värme, men tycker inte om den torra värmen från element. Problemet är ju att de flesta fönster i våra svenska hem har element placerade under sig. Jag har löst det så att jag placerat min Amazonsköld på en hylla en bit in i ett ljust rum med många fönster.

Luftfuktighet. I sitt naturliga tillstånd växer Amazonskölden i fuktig miljö, så den trivs allra bäst när luften inte är så torr. Det är ytterligare en anledning till att inte låta den stå ovanför ett varmt element. Ge den en dusch med sprayflaskan med jämna mellanrum eller lägg ett gäng lecakulor på blomfatet och fyll med vatten (utan att det når upp till krukan) för att öka luftfuktigheten kring växten.

Vattna försiktigt. Att Amazonskölden gillar luftfuktighet ska inte förväxlas med att den ska vattnas mycket. Vattnar du för mycket kommer bladen direkt att svara med att gulna och ruttna. Jag har planterat min i en lerkruka och vattnar bara en skvätt en gång i veckan nu under vintern. Under sommaren behöver den lite mer, men som sagt var försiktig så du inte övervattnar. Jag vattnar i kanten av krukan.

Undvik full sol. I sitt naturliga tillstånd växer den skuggad under träd. Så placera den ljust men inte soligt.

Felsökning Amazonsköld

Blad vissnar ner och dör. För mycket vatten som gör att blad ruttnar. Kan också bero på att krukan är för liten för rotsystemet.

Gulnande blad. Beror mest troligt på övervattning.

Blad får torra fläckar. Står den soligt? Eller dragigt? Det gillar den inte och båda sakerna kan ge fläckar på bladen. Däremot är det en myt att Amazonskölden får fläckar på bladen när man råkar peta på dem. Jag har handgripligen testat och har inte märkt att den blir ledsen och svarar med bruna blad.

Kika också på undersidan av bladen. Trips verkar tycka om Amazonskölden och har den silveraktiga fläckar på undersidan kan det mycket väl vara tecken på ett tripsangrepp. Då måste du göra en växtvårdande behandling för att få bukt med angreppet.

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

11 kommentarer

 1. Hanna Carlsson säger:

  Hej! Vill först bara säga TACK för alla tips och all inspiration du ger! Det har hjälpt mig otroligt mycket!

  Jag har en fråga ang just amazonskölden, hoppas det är okej. Jag hittade ett fint exemplar för 1-2 månader sen som jag efter mycket research vågade köpa. Var väl egentligen beredd på att den skulle dö, då jag dels läst att den är svår, samt har flera vänner som inte alls lyckats med den. Jag måste dock ha fått in en fullträff i både skötsel och placering, för den stortrivs verkligen. Har fått lite nya blad och nu har det dessutom kommit två (?!) blommor.

  Det jag undrar är hur den bäst sköts om när den blommar? Behöver den pollineras? Ska blommorna tas bort så att dom inte suger att sig all näring? Hittar verkligen ingen info alls om detta! Håller tummarna för att du kan komma med kloka svar eller råd.

  Ha en fin kväll!

  Vänliga hälsningar,
  Hanna

  1. Blomfantast säger:

   Vad roligt att du lyckas med amazonsköld och häftigt att den blommar! Låt blommorna sitta kvar och sköt som vanligt bara. Den brukar blomma över ganska snabbt. Du skulle ju kunna testa att ta fröer sedan när blomman torkat och se om du kan driva upp små plantor från frö. Alltid kul att testa sånt och se om det funkar 🙂
   /Bodil

 2. Mona säger:

  Hej,
  Har än så länge lyckats bra med min Amazonsköld och den har blivit stor och fin. Men nu till min fråga. Bladen har börjat droppa en vätska. Vad beror detta på?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Mona,
   Skulle tippa på att den står för varmt, den brukar “svettas” då.
   /Bodil

 3. olivia säger:

  Hej! Jag har en tempelsköld som mår väldigt dåligt, och jag hittar så lite om den när jag googlar! är det liknande skötselråd för en tempelsköld som för en amazonsköld skulle du säga? 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Ja det skulle jag säga. De tillhör samma släkte och ingen av växterna i det där släktet är särskilt förtjusta i vår torra inomhusmiljö. Så testa du att följa mina skötselråd. Håller tummarna för att den ska må bättre!
   /Bodil

 4. Jessica säger:

  Hej! Har frågat överallt men ingen kan svara. Har en amazonsköld som vuxit sig hög och jag undrar om det går att plantera om den och då samtidigt kan plantera ner “stammen” i jorden? Den ser så tråkig ut nu.

  1. Blomfantast säger:

   Det skulle jag inte rekommendera. Stammarna till bladen har så lätt att ruttna.
   /Bodil

 5. Min amazonsköld är ca 1 m hög o har många bla i toppen o en lång kal ranglig stam som inte är dekorativ. Dessutom har den växt ur fönstret. Den blommar o jag har fått många nya skott av dessa. Trycker ner frökapseln som är torr o går sönder o täcker med jord. Tar lång tid innan nya blad visar sig.
  Kan jag skära av stammen o plantera i ny jord/sätta i vatten tills det kommer rötter?
  Vill ju inte ta dö på den!

  1. Blomfantast säger:

   Hej Inga-Britt,
   Det går inte att föröka via bladen. Vill du ha fler plantor måste du försiktigt dela på moderplantan.
   /Bodil

 6. Görel Hellberg säger:

  Har fått konstiga gula fläckar på bladen. Vad är fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *