Övriga tips till växtnörden

Hur mycket är du villig att betala för en krukväxt?

Jag fick ett tips om en artikel i New York Times av en läsare. Det är intressant läsning. Planthysterin är ju stor i Sverige och några är villiga att betala ganska många slantar för sina drömväxter, men kanske inte fullt lika mycket som i Amerika?

Artikeln tar avstamp i den årliga International Aroid Society Show and Sale i Miami, dit växtentusiaster från hela USA reser för att hitta just den där särskilda växten de drömt om.

Aroids = Araceae eller kallaväxter. Ett familjenamn för tropiska växter som Monstera, Philodendron, Alocasia, Gullranka etc.

Det blir tydligt att det samma typ av växter som är hypade där som är hett eftertraktade bland växtnördar här i Sverige. Till exempel säljs rotade sticklingar från variegerade Monsteror för ungefär 200 dollar på mässan i Miami.

Bildkälla: Etsy

Ibland kan man se småmonsteror i butikerna här hemma som är märkta “Monstera Obliqua”. En sak kan du vara säker på och det är att aldrig hittar en Obliqua i en vanlig butik. Står det Obliqua är det är helt enkelt en felmärkt Adansonii. Montera obliqua är otroligt ovanlig och i artikeln från New York Times pratas det om att ett exemplar för inte så länge sedan såldes på Ebay för 2700 dollar!

Googla Obliqua vs. Adansonii så ser du hur du skiljer de båda åt. En obliqua har mer hål än grönt. Det är bokstavligt talat tomrummen du betalar för!

Vad är rimligt?

Mycket vitt ska det va, då säljs den för dyra pengar!

Det är lätt att gapa när man ser vad människor, som i artikeln, är beredda att betala för en växt. Även här i Sverige händer det att växter drar iväg rejält i pris på till exempel Tradera. Det gäller kanske främst sticklingar från Monstera variegata där exemplar med fin variegering ibland kostar upp mot 2000 kronor.

Men å andra sidan kan jag tänka att det finns många andra intressen och hobbies som kostar bra mycket mer pengar än så utan att någon höjer på ögonbrynen. Vissa gillar gamla bilar och köper reservdelar från när och fjärran för tusentals kronor. Andra samlar på mynt och frimärken. Då är det ju inte konstigare att köpa en stickling för 2000 kronor om det är det man gillar, den lever ju förhoppningsvis vidare under lång tid framöver. Dessutom ynglar den av sig och det gör ju inte ett frimärke!

Själv är jag beredd att betala några hundralappar för en stickling av en växt jag gärna vill ha. Jag skulle inte betala flera tusen, så långt har jag inte kommit i mitt nördande. Än, är väl säkrast att tillägga.

Vad är du beredd att betala för en växt du suktar efter?

Annons

5 kommentarer

 1. Variegata säger:

  Du har missat monstera adansonii variegata, kolla priset på den hahahaha

  1. Blomfantast säger:

   Men eller hur! Såg att en såldes för 15 000 spänn hos Grönväxtriket 😀 😀

   1. Grönningen säger:

    Pft… Betalar vad det kostar… Dock inte 15 000. De växter jag vill ha ligger kring 400 – 1000:-/st. (Kommer att vara tvungen att försöka importera länger fram) Säljer själv växter. Har som mest fått strax över 900:- för en stickling. Andra växter har jag haft för 7-8 år sedan som nu skulle ge pengar, men gav inte då, typ Syngoniym wedandii och tree leaf.

    1. Blomfantast säger:

     Spännande! Säljer du på Tradera eller har du butik?

     1. GRÖNNINGEN säger:

      Trdera, men även Ebay UK för några år sedan. Bäst är faktiskt Tradera. Har legat nere med det där med växter i mer än 7år. Grymt impad på utbudet i lilla landet Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *