tågluff
Blomfantast tipsar

Ett tipsigt inlägg om tågluff och Interrail

Ett inlägg som inte handlar om växter men som ändå kan vara på sin plats, för även växtnördar gillar ju att resa. Jag tänker att det långsamma och klimatsmarta tågresandet rimmar väl med växtnördens filosofi, eller vad säger du?

Om en vecka så drar jag och min familj iväg på tågluff i Europa. Det är 7:e gången vi gör det. Första gången vi köpte Interrailkort var vår nu 15-åriga tonårskille bara en liten 4-åring med massor av spring i benen. Vi testade tåget, eftersom det var så jobbigt pina att flyga med denna lilla kille som ideligen sparkade i sätet framför sig och var allmänt röjig i planet. Tåget blev en lyckträff! Här kunde han röra sig fritt, vi kunde spela olika spel och det fanns massor av spännande saker att se utanför fönstret.

Vi fick blodad tand och nu är det alltså 7:e gången i ordningen vi ger oss iväg. Lillasyster på 6 år är med för 3:e gången. På den första tågluffen, då för 10 år sedan, mötte vi inte särskilt många svenskar på tågen i Europa. Förra året märktes en markant förändring. Helt plötsligt pratades det svenska både här och där på tågen. Det är härligt att tågsemester fått ett sådant uppsving bland svenskar!

Här kommer några tips till dig som är sugen på att ge dig ut i Europa med ett Interrailkort.

Boka i tid

Själva Interrailkortet köper man här eller här. För barn upp till 12 år är det gratis.

Har du väl Interrailkortet så kan du i princip bara packa väskan och ge dig iväg, men det är bra att veta att vissa tåg kan vara fullbokade och att några kräver sittplatsbiljett. Så det kan vara värt att boka upp biljetter i förväg, i alla fall om man är en familj med barn och vill att det ska flyta på lite smidigt.

Kanske vill du ta nattåget för att vakna upp i till exempel Berlin, då är det ett måste att vara ute i god tid för nattågsbiljetter tar snabbt slut under högsäsong.

Kruxet med bokningen av platsbiljetter är att det inte bara är att gå in på ett enda ställe och boka. SJ har till exempel slutat att sälja biljetter till Europa. Två sidor som däremot fungerar bra att använda för bokning till flera länder, dock inte alla, är tyska DB och Österrikiska ÖBB.

Känns det övermäktigt att boka de olika biljetterna själv så kan man alltid anlita Resecentrum i Kalmar, som är specialiserade på tågresor i Europa. Jag har inte själv använt mig av dem, men jag hör många som pratar gott om dem i olika forum.

Kläm inte in för mycket under en resa

Trouville sommaren 2018 – lågvatten i kanalen

Ett fel vi gjorde den första resan var att försöka hinna med så mycket som möjligt under de tre veckor vi var ute. Det blev helt enkelt för mastigt. Året därpå så försökte vi boka så att vi aldrig sov mindre än två nätter på ett och samma ställe och att vi hade något ställe där vi stannade minst 5 dagar. Man måste få chans att koppla av och njuta och inte bara stressa runt mellan olika städer.

Hur ska man bo?

Hotell är enkelt att boka via diverse sajter, men ett tips från mig är att boka en lägenhet via Airbnb på någon ort du stannar ett längre tag. Det är så himla mysigt att bo in sig och liksom låtsas att man bor på stället. Till exempel kan man handla på den lokala fiskmarknaden och laga till godsakerna hemma, ja du hör ju vad härligt! Dessutom extremt praktiskt om det finns tvättmaskin så att man kan tvätta upp lite av kläderna man har med sig. Ju mindre packning desto bättre tycker jag.

Ryggsäck eller resväska

Jag väljer resväska alla dagar i veckan. Man måste inte ha ryggsäck bara för att man tågluffar. Jag har mött en hel del familjer på resorna med gigantiska ryggsäckar på ryggen. Jag kan inte tänka mig nåt mer otympligt och opraktiskt. Jag använder inte ryggsäck när jag tar tåget från Östersund till Stockholm och ser ingen anledning att göra det bara för att jag åker en bit till utanför landsgränsen. En resväska med hjul och en liten ryggsäck som handbagage är mest praktiskt tycker jag. Men det är ju en smaksak vad man gillar.

Inspireras av andra

Ett bra sätt att få en härlig resa är att inspireras av andra. På Facebook finns en stor grupp som heter Tågsemester. Där kan du hitta massor av inspiration till olika fina tågrutter runt om i Europa och övriga världen. Gruppen är mycket hjälpsam, så har du frågor om bokning och annat så finns det alltid många som ställer upp med tips och råd.

Vår tågluff i år

Trouville och i huset vid kajen ligger fiskmarknaden, mums!

Detta år är första anhalt Berlin där vi ska stanna i 4 nätter. Sen bär det vidare till Nürnberg och tyska Legoland. Via Paris så landar vi till sist i Trouville i Normandie för en veckas sol och bad. Den sista anhalten är en favorit i repris från förra året. Vi har hyrt samma lägenhet. Det var så mysigt att vi ville tillbaka dit igen. Det blir en härlig resa med en blandning av historiska platser, lek och bad. Nåt för alla i familjen. Och jag har minsann gett mig den på att jag ska ha med mig nån stickling hem som ett reseminne!

Annons

1 kommentar

  1. […] jag skrev i förra inlägget så är jag på väg ut i Europa med tåg. Jag har som plan att få med mig nån liten stickling […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *