Övriga tips till växtnörden

Ta med sig växter från utlandet – är det ok?

Som jag skrev i förra inlägget så är jag på väg ut i Europa med tåg. Jag har som plan att få med mig nån liten stickling eller växt hem. Jag tänker att det skulle bli den ultimata souveniren! Vi får se om jag hittar nåt kul. Men hur är det egentligen, får man ta med sig sticklingar hem till Sverige?

Ta med växter – det här gäller inom EU

Som privatperson kan du i princip ta med dig vilken växt du vill hem (andra regler gäller för näringsidkare). Viktigt dock att se till att växten ser frisk och kry ut så att du inte får med dig några skadedjur hem. Det är nämligen inte tillåtet att sprida växtskadegörare.

Det finns även växter som omfattas av artskydd som du inte får ta med dig hem. Det handlar alltså om utrotningshotade arter som t ex alla former av orkidéer, vissa kaktusar och lite annat. Hos jordbruksverket kan du kika närmare på vilka växter det gäller.

Ta med växter – det här gäller utanför EU

Här är det striktare regler som gäller. Du måste ha ett Sundhetsintyg som intygar att växten är frisk och fri från skadedjur på alla växter du vill föra in i Sverige. Jordbruksverket ska sedan göra en växtskyddskontroll vid gränsen. Dessutom är en hel del växter helt förbjudna att ta in. Det gäller till exempel barrträd, citrusväxter och potatisväxter.

Fröer är dock helt ok att ta med sig.

För er som brukar beställa häftiga sticklingar från England blir det alltså bra mycket krångligare nu när de lämnar EU.

All information hittar du hos Jordbruksverket.

Annons

1 kommentar

  1. […] hade ju som mål att hitta några roliga sticklingar att ta med mig hem (här kan du läsa mer om vad som gäller för att ta hem sticklingar och plantor när du är ute och reser). Trots […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *