Inredning

Fixa vårfint i fönstren

Solen skiner så fint utanför fönstren och jag riktigt känner hur energin strömmar till och ger mig lust att ta tag i saker. Nu har jag börjat göra vårfint i fönstren efter vintern. Här kommer min checklista.

Plocka ur fönstren och gör rent

Plocka bort alla växter ur fönstren. Fönstren är oftast helt randiga av smuts efter vintern så putsa av dem lite kvickt. Torka rent på fönsterbräda och runt fönstren.

Ansa och klipp ned

Gå över växterna och ta bort sådant som är risigt. Klipp ned växter som behöver få en nystart. Jag har klippt ned åtskilliga rangliga och vintertrötta Palettblad den senaste tiden. Det kan kännas tufft att massakrera dem med saxen, men att klippa ned dem kan vara den bästa vårstart de kan få. De växer snabbt i vårsolen och snart har du ett buskigt och fint Palettblad igen.

Samma sak med Pelargonerna. Vill du att de ska bli knubbiga så var tuff med saxen. Gillar du istället att de är lite nonchalant rangliga så kan du bara ta bort det som är fult och risigt.

När det gäller Dr Westerlund så gäller det att komma ihåg att du inte ska klippa ned på våren om du vill att den ska blomma (då klipper du på hösten), annars är det med största sannolikhet så att du klipper bort blomanlagen. Spelar blomningen ingen roll så kan du köra hårt med saxen nu på våren.

Kom ihåg att ta sticklingar av det du klipper bort från alla växter!

Plantera om

Plantera om de växter som är behov av ny jord och en större kruka. Om du du planterar om kan du vänta med att ge näring, då har den nya jorden näring i sig. Men den nya jorden urlakas rätt snabbt så efter någon vecka blir de flesta växter glada om de får en skvätt näring med vattnet.

Jag brukar vara generös med näring till Dr Westerlund och andra pelargoner, då blir de nöjda och växer sig så där härligt stora och buskiga.

Styla om i fönstren

Vårfint i fönstren

När fönstren ändå är urplockade kan du passa på att styla om. Tänk som du gör med andra stilleben och samla växterna i grupper. Det skapar spännande blickfång och gör att man ser växterna på ett annat sätt. En lång rad av växter i samma höjd blir rätt ospännande, man ser inte skogen för alla träd om du förstår vad jag menar. Jobba istället med växter i olika höjd, det skapar dynamik.

Tips! Jag tycker det är fint att använda en trave böcker för att höja upp någon enskild kruka. Det gäller bara att vara försiktig när man vattnar.

Vill du vara med i min klubb?

Isåfall får du 1-2 utskick per månad med tips och trix kring växter.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *