Palettblad
Krukväxter

Palettblad China Rose

Palettblad finns i många olika varianter, mina favoriter är de lila sorterna och den jag gillar allra mest är China Rose.

Den har precis som andra Palettblad de klassiska taggiga bladen, men kännetecknande för China Rose är de mörkt lila bladen med en cerise mittpunkt.

Palettblad

Under vintern när ljuset inte är tillräckligt så ljusnar bladen och drar mer åt det gröna hållet, när ljuset sedan återkommer på våren så blir bladen så här mörka och fina. Men det kan vara värt att tänka på hur du placerar växten. Vill du att bladen ska vara djupt lila så ställer du den ljust, men undvik stark sol (t ex söderfönster) för då bladen riskerar att bli brända.

Få ditt palettblad att grena sig och bli buskigt

Jag gillar när växterna blir lite mer buskiga, så jag är rätt tuff med saxen i början. När plantan växt 1-2 decimeter så beskär jag den så att den kan börja grena sig. Jag brukar kapa långt ned, för det är där du kapar som den börjar grena sig. Men tänk på att det måste finnas blad nedanför ditt snitt så att det kan komma nya grenar.

Toppen som jag kapat placerar jag i vatten och inom ett par veckor har den fått rötter och kan planteras. Det räcker om du gör sticklingen 6-8cm lång och sparar ca 4-5 blad i toppen, du vill ju att den ska lägga energi på att bilda rötter och inte på att hålla bladen vid liv.

Annons

4 kommentarer

 1. Paulina Berndtsson säger:

  Jag har hört vissa som säger att china rose inte kan blomma,och att det finns 2 olika sorter, en äkta och en falsk . Stämmer detta ? Mvh Paulina

  1. Blomfantast säger:

   Jag har också hört det där. En China rose blommar inte. Jag har aldrig stött på någon blommande, så kallad oäkta, China rose, så jag vet faktiskt inte om det är något som stämmer eller om det är en diskussion som bara äger rum i palettbladsgrupperna på Facebook 🙂
   /Bodil

   1. Kajsa säger:

    Mina china rose paletter blommar. Där emot är fröerna sterila.

 2. Agneta Olofsson säger:

  Säljer du möjligen sticklingar av China Rose? Jag fick en av en bekant en vår för ett par år sedan. Den växte enormt, speciellt under sommaren när jag hade den ute på inglasade altanen. När hösten kom och det var dags att ta in den var den så stor att den inte fick plats i något fönster. Jag ‘ansade’ den då rejält med tanke på att föröka genom sticklingar. Trots att sticklingarna fick rötter och planterades efter konstens alla regler dog de allt eftersom till jag inte hade någon kvar. ‘Moderplantan’ dog den också, den tålde inte beskäringen, så nu är jag utan. Jag älskade verkligen min China Rose och har letat hos växtbutiker online på Internet men de är slutsålda överallt. Därav min lite framfusiga fråga.
  Mvh Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *