Monstera – en trend som håller i sig

Monstera – en trend som håller i sig

Monstera har varit en oerhört populär växt nu under något år. Det kan man förstå eftersom den är så praktfull. Dessutom är det lättskött och växer sig stor ganska snabbt.

Monstera

Skötselråd Monstera

Som jag skrev tidigare så är det här en oerhört lättskött krukväxt, det ska mycket till för att man ska ta död på den.Den är lättplacerad och kan placeras allt från skuggigt till ljust, men undvik direkt sol. Vill du att den ska bli stor och buskig så kan du ställa den lite mer ljust.

Vattna ca en gång i veckan och låt den torka upp mellan vattningarna.

När Monsteran växer till sig så dyker det upp luftrötter, dessa behövs för att ta upp fukt och näring. Men blir det många kan du ta bort en del.

Monsteran gillar fukt och tycker om att få sig en dusch med jämna mellanrum. Använder du sprayflaska så duscha under bladen också, det är där den har sina porer.

Damma/torka av bladen från damm emellanåt. Förutom att dammet täpper igen porerna så finns det inget fulare än en storbladig växt full med damm.

När Monsteran växer till sig så kan den behöva stöd för att inte breda ut sig för mycket och få ett mer upprätt växtutseende.

Det räcker om du planterar om den vartannat eller vart tredje år.

Ta sticklingar från Monstera

På den översta bilden så kan du se att jag satt ett par blad i vatten, det får nog ses som mer dekoration än att jag kan hoppas på några rötter.

Bildkälla

När du tar en stickling från Monsteran så kapar du där det grenar sig och ser till att få med en liten luftrot, eller där det finns ett anlag för en luftrot. Placera i vatten för att roten ska utvecklas.

11 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!


2 thoughts on “Monstera – en trend som håller i sig”

  • Hej Gabby!
   Ganska ofta ser man bara ett anlag till rot när man tar en stickling och då brukar jag låta sticklingen stå i vatten ett tag för att roten ska utvecklas.. Är roten redan välutvecklad brukar stoppa den i jord direkt.
   Ha det gott!
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.