Krukväxter

Monstera – en trend som håller i sig

Monstera har varit en oerhört populär växt nu under något år. Det kan man förstå eftersom den är så praktfull. Dessutom är det lättskött och växer sig stor ganska snabbt.

Monstera

Skötselråd Monstera

Som jag skrev tidigare så är det här en oerhört lättskött krukväxt, det ska mycket till för att man ska ta död på den.Den är lättplacerad och kan placeras allt från skuggigt till ljust, men undvik direkt sol. Vill du att den ska bli stor och buskig så kan du ställa den lite mer ljust.

Vattna ca en gång i veckan och låt den torka upp mellan vattningarna.

När Monsteran växer till sig så dyker det upp luftrötter, dessa behövs för att ta upp fukt och näring. Men blir det många kan du ta bort en del.

Monsteran gillar fukt och tycker om att få sig en dusch med jämna mellanrum. Använder du sprayflaska så duscha under bladen också, det är där den har sina porer.

Damma/torka av bladen från damm emellanåt. Förutom att dammet täpper igen porerna så finns det inget fulare än en storbladig växt full med damm.

När Monsteran växer till sig så kan den behöva stöd för att inte breda ut sig för mycket och få ett mer upprätt växtutseende.

Det räcker om du planterar om den vartannat eller vart tredje år.

Ta sticklingar från Monstera

På den översta bilden så kan du se att jag satt ett par blad i vatten, det får nog ses som mer dekoration än att jag kan hoppas på några rötter.

Bildkälla

När du tar en stickling från Monsteran så kapar du där det grenar sig och ser till att få med en liten luftrot, eller där det finns ett anlag för en luftrot. Placera i vatten för att roten ska utvecklas.

Annons

5 kommentarer

 1. Gabby säger:

  Hej! Stoppar du även ner luftroten i vattnet på dina sticklingar?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Gabby!
   Ganska ofta ser man bara ett anlag till rot när man tar en stickling och då brukar jag låta sticklingen stå i vatten ett tag för att roten ska utvecklas.. Är roten redan välutvecklad brukar stoppa den i jord direkt.
   Ha det gott!
   /Bodil

 2. Per säger:

  Tjenix
  Har en eller 2 frågor. Kan säga att jag att jag har min montera direkt i solen. Är för sig ljus 12-13 tiden. Då står den i direkt solljus och den värkar stortrivas. Vattnar den 1-2 ggr i veckan. Jag undrar mer om luftrötterna. Ni skrev att dom blir ett par meter. Sen i sommras så har den längsta av luftrötterna blivit ca 5 meter och den har en tjocklek som en tumme. Har väll 4 rötter som bara är några meter. Dom växer ännu. Jag har aldrig spreja den med vatten.Den bor i en liten kruka och bladen är kanske max 50cm höga.Vad jag undrar hur långa kan rötterna bli igentligen? Hur snabbt eller långt växer rötterna på 1 månad? Räknat efter att i genomsnitt så har min vuxit 4 cm per dygn. Luftrötterna alltså. Ska jag låta rötterna få fortsätta växa? Har inget emot det. Om den trivs så låter jag den vara. Kan skicka en bild om du vill se rötterna på mitt monster.

  1. Blomfantast säger:

   Hej Per,
   Det var en väldigt lång luftrot 😅 men de kan bli långa. Jag brukar leda ner några luftrötter i krukan och sen kapa resten. Jag tycker det är så trist när de väller ut över golvet, men om du tycker det är ok så kan du bara låta rötterna vara eller bara korta ned dem lite. Däremot skulle jag plantera om monsteran i en större kruka om jag vore du. Med mer jord håller den fukten bättre och kan lägga krut på att växa till sig istället för att producera luftrötter.
   /Bodil

 3. Kjelle säger:

  hejsan. Jag har en monstera variegata so. jag skulle vilja ta stickling på. och så blir de vad jag har förstått en toppstickling. Men vad händer med resten av plantan? slutar den växa uppåt o tillverka nya blad? eller kommer den skicka toppsticklingar även fast toppen är avklippt? vill inte förstöra min planta
  mvh kjelle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *