Krukväxter

Kalatea – en ny bekantskap

Så här när julen är undanstädad så dyker en längtan efter grönt upp som ett brev på posten. Man längtar efter något nytt, efter vår och ljus och grönska. För mig resulterade det i inköp av en stor påse med jord och ytterligare en påse fylld av gröna växter.

 

Kalatea

 

Den här godingen var en av de växter som följde med hem, en Kalatea. Pipestripe Calathea heter den på engelska, vad just den här varianten heter på svenska det vet jag faktiskt inte. Kanske kan någon vänlig läsare upplysa mig?

Den är så fin med rosa strimmor mot mörkt gröna blad. Nästan så att det ser tecknat och overkligt ut, otroligt läckert.

Som den nybörjare jag är har jag kollat runt lite efter skötselråd för Kalatea och kommit fram till följande.

Skötselråd Kalatea

 • Den vill ha mycket ljus, men direkt sol bör undvikas. Som med andra växter med spräckliga blad så behövs ljuset för att de ljusa mönstren ska vara kvar, står den för skuggigt kan bladen bli helgröna.
 • Vattna regelbundet, men inte fööör ofta. Det är väldigt lätt att vattna ihjäl alla sina växter. Man tänker: “varför ser växten så hängig ut?” och ger den ytterligare vatten. Sen ser växten ännu hängigare ut och man ger den ändå mer vatten. Låt den torka ut mellan vattningarna och ge den sen en ordentlig rotblöta.
 • Det är tropiska växter, så de gillar att få sig en dusch emellanåt. Särskilt nu under vintern, då vi har väldigt torrt inomhusklimat.

Det verkar vara en relativt lättskött växt, vi får se hur det går. Jag återkommer med rapport längre fram.

Annons

2 kommentarer

 1. Sanna säger:

  Den kallas finkalatea på svenska 🙂

  1. Blomfantast säger:

   haha ja fin är den ju verkligen! Och lättskött visade den sig vara också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *