Veckans vÀxtfix

🌞 Veckans vĂ€xtfix – VĂ„rkĂ€nslor deluxe!

Nu börjar det spritta i bÄde fönster och odlingshyllor! Och mig sjÀlv ocksÄ för den delen. Jösses vad vÀlgörande solen Àr för energinivÄerna. Helt plötsligt fÄr jag lust att suga tag i en massa halvtrista saker, som att rensa i förrÄden, storstÀda och göra fint.

Ett sÀkert vÄrtecken Àr att Bougainvilleans kala grenar börjar skjuta nya blad och producera blommor. Den ser fortfarande rÀtt anskrÀmlig ut efter vintern, men det finns hopp om livet. Snart kommer den att vara prunkande grön och fylld av de vita fluffiga blommorna.

Den dÀr plantan Àr förövrigt ett vÀxtfynd frÄn en ambulerande vÀxtmarknad. Tror jag betalade 10 kronor för en halvdöd liten planta.

Jag klippte ned den direkt efter inköpet och nÀsta vÄr var den sÄ hÀr buskig och stor.

I kĂ€llaren, dĂ€r jag har min odlingsstation, dignar hyllorna av plantor och fröodlingar. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det mest olika varianter av chili och paprika som vuxit sig stora. Jag funderar rĂ€tt mycket pĂ„ hur jag ska fĂ„ plats med allt framöver. Jag har liksom tagit i lite nĂ€r det gĂ€ller Ă„rets odlingar 😅

Nyduschad liten ‘Scarlett’s chili’

Jag vill visa en cool chilisort jag odlar i Ă„r. Den heter ‘Scarlett’s chili’ och jag fick jaga runt rejĂ€lt för att hitta fröer. Till slut hittade jag en firma i Australien som kunde skicka. Det syns inte sĂ„ tydligt just nu, men den kommer sĂ„ smĂ„ningom att fĂ„ variegerade blad med inslag av vitt och lila. Kika hĂ€r sĂ„ ser du hur den kommer att se ut. Just den hĂ€r sorten odlar jag bara för att den har sĂ„ fina blad. Jag har ingen aning om hur den smakar.

Jag Àr lite extra nöjd med vÀxtbelysningen med tillhörande upphÀngningsanordning jag har i köksfönstrets kryddodlingar. Det Àr sugproppar man fÀster direkt pÄ fönstret. LÀtt att placera pÄ rÀtt höjd och lÀtt att plocka undan nÀr den inte behövs lÀngre under sommaren.

I köksfönstret har jag alltid ett par krukor med persilja, en kruka timjan och nÄgon mer fÀrsk krydda. Det Àr lÀtt att driva upp dessa örter sjÀlv frÄn frö, men man kan ocksÄ köpa fÀrska kryddor i mataffÀren och plantera om i en större kruka nÀr man kommer hem. MÄnga sÀger att det inte gÄr att göra sÄ med bra resultat, eftersom de fÀrska kryddorna i affÀren Àr sÄ hÄrt uppdrivna. Men visst gÄr det. Jag har gjort det massor av gÄnger och det lyckas alltid.

Till sist nĂ„gra ord om bilden lĂ€ngst upp. DĂ€r stĂ„r mina nyplanterade Bonsaipelargoner (Pelargonium graveolens Bontrosai)pĂ„ rad och vĂ€ntar pĂ„ att fĂ„ sĂ€tta igĂ„ng och vĂ€xa. Älskar den vĂ€xten đŸ„°

Ha det gott!/Bodil

Prenumerera pÄ bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera pÄ den hÀr bloggen och fÄ meddelanden om nya inlÀgg via e-post.

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *