Krukväxter

Veckans växtfix – en tripp längs kaktusvägen

Kaktusar har inte riktigt varit min kopp te, men nu har jag tydligen gjort en helomvändning. Jag har plötsligt funnit mig själv bära hem kaktusar när jag varit på Plantagen enbart för att köpa jord. Förra veckan var det 70-talsklassikern trekantseuforbia (som förövrigt inte är en kaktus, men som upplevs som en) och den här veckan något så otippat som en novemberkaktus.

Novemberkaktus – Schlumbergera truncata

Novemberkaktus är en växt starkt förknippad med min barndom. Det fanns nog ett par stycken därhemma. Men som med många av barndomsväxterna så är det inga man tänker på som villhöver-växter. Förrän nu då kanske, när jag tydligen börjat bära hem både det ena och det andra från blomaffären.

Hur som helst så fick den sig en omplantering i ny kruka och genast kändes det som jag gjort den till min.

Dessutom knöt jag en enkel ampel för att kunna hänga upp den. Jag glömde en rad med knutar, men ampeln blev ju nästan bättre så där. Enklare och ännu luftigare på nåt sätt. Här kan du läsa min beskrivning av hur du knyter ampeln.

Vet du förresten hur du skiljer på en novemberkaktus och en julkaktus?

skilja på novemberkaktus och julkaktus

Om du kikar på bladen så har novemberkaktusen flikiga blad, medan julkaktusen har mjukt vågiga blad.

Mer i kaktusväg jag suktar efter

Bladkaktus
Bild: Carl Larsson

Det är framför allt bladkaktusar jag går igång på och det finns en hel del att välja mellan. Den här nonchalant slängiga bladkaktusen i bilden av Carl Larsson är möjligtvis en Disocactus phyllanthoides som brukar gå under benämningen drottningkaktus, men jag vet faktiskt inte. Hur som helst skulle det vara fint med en liknande, med blommor som drar åt rosa.

4 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *