Veckans vÀxtfix

đŸŒ” Veckans vĂ€xtfix – en tripp lĂ€ngs kaktusvĂ€gen

Kaktusar har inte riktigt varit min kopp te, men nu har jag tydligen gjort en helomvÀndning. Jag har plötsligt funnit mig sjÀlv bÀra hem kaktusar nÀr jag varit pÄ Plantagen enbart för att köpa jord. Förra veckan var det 70-talsklassikern trekantseuforbia (som förövrigt inte Àr en kaktus, men som upplevs som en) och den hÀr veckan nÄgot sÄ otippat som en novemberkaktus.

Novemberkaktus – Schlumbergera truncata

Novemberkaktus Àr en vÀxt starkt förknippad med min barndom. Det fanns nog ett par stycken dÀrhemma. Men som med mÄnga av barndomsvÀxterna sÄ Àr det inga man tÀnker pÄ som villhöver-vÀxter. FörrÀn nu dÄ kanske, nÀr jag tydligen börjat bÀra hem bÄde det ena och det andra frÄn blomaffÀren.

Hur som helst sÄ fick den sig en omplantering i ny kruka och genast kÀndes det som jag gjort den till min.

Dessutom knöt jag en enkel ampel för att kunna hÀnga upp den. Jag glömde en rad med knutar, men ampeln blev ju nÀstan bÀttre sÄ dÀr. Enklare och Ànnu luftigare pÄ nÄt sÀtt. HÀr kan du lÀsa min beskrivning av hur du knyter ampeln.

Vet du förresten hur du skiljer pÄ en novemberkaktus och en julkaktus?

skilja pÄ novemberkaktus och julkaktus

Om du kikar pÄ bladen sÄ har novemberkaktusen flikiga blad, medan julkaktusen har mjukt vÄgiga blad.

Mer i kaktusvÀg jag suktar efter

Bladkaktus
Bild: Carl Larsson

Det Àr framför allt bladkaktusar jag gÄr igÄng pÄ och det finns en hel del att vÀlja mellan. Den hÀr nonchalant slÀngiga bladkaktusen i bilden av Carl Larsson Àr möjligtvis en Disocactus phyllanthoides som brukar gÄ under benÀmningen drottningkaktus, men jag vet faktiskt inte. Hur som helst skulle det vara fint med en liknande, med blommor som drar Ät rosa.

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *