Krukväxter

Igång med palettbladssticklingar och annat vårfix!

Då är det dags för vårfix. Växtbelysningen i källaren är tänd och jag har börjat knipsa sticklingar och peta ner fröer. Det är svårt att vara måttlig, jag dras med och går igång för mycket med både med fröer och sticklingar. Men samtidigt. Det är ju så härligt och vad gör det om det blir lite för mycket? Det värsta som kan hända är att det blir lite trångt om saligheten.

vårfix med sticklingar
Några palettbladssticklingar ‘Jane Doe’ och ampelellilja har fått hamna i små glasvaser från Wikholm form.

Jag har tagit en hel del sticklingar av palettbladet ‘Jane Doe’. Jag tycker den är en både vacker och tacksam variant av palettblad. Den får stora djuplila blad och växer sig hög och kraftig. Dessutom enkel att få till som en buskig planta (vill du ha tips på hur du beskär för buskighet så kikar du här). Jag har tänkt att fylla ut det tynande gänget palettblad i mitt stora hallfönster med lite nytt.

Det är lite så jag ser på palettblad. Jag blir inte ledsen om några dör under vintern, jag ser bara till att ha sticklingar så att jag kan fylla upp med nytt på våren. De växer ju ändå så snabbt när vårljuset kommer!

Vårfix och hibiskusar på tillväxt!

Jag kan inte nog tipsa om de här rullvagnarna från Ikea. Så praktiska att kunna placera växter på tillväxt och diverse tillbehör på. Jag har mina tre vagnar placerade som ett slags hylla/sideboard längs en vägg, men det är väldigt smidigt att kunna dra fram dem till en ljusare plats om det skulle behövas.

Svartöga ‘Alba Oculata’

Sen har jag planterat ett gäng fröer av växten ‘svartöga’. Den vanligaste varianten är ju gul, men jag känner mer för vita. Den här växten tänker man sig nog mest som utomhusblomma, men den trivs bra som krukväxt inomhus också. Svartöga är en växt som klättrar rejält och kan bilda en ordentlig gardin. Jag tänker att det kan bli fint i mitt vardagsrum. Återkommer framöver om hur det går.

Annons

4 kommentarer

 1. Angelica säger:

  Jag är ganska ny i växt världen , när jag var yngre hade jag noll intresse .. snarare tvärtom. Tog död på varenda blomma jag fick. Men dom senaste 2 åren så slog det slint! Börja smått odla på balkongen. Fick några sticklingar på palettblad från jobbet och nu 2år senare har jag ingen plats kvar på fönsterbläcken, eller hyllorna. Funderar på en blomvägg sån med glasvaser för div.stickligar. Tack för en fin sida med mycket tips och inspiration!

  1. Blomfantast säger:

   Det var så intresset för växter började för mig med en gång i tiden. Jag fick en liten stickling och blev så himla glad att den växte till sig att jag inte kunde sluta att samla på mig växter och ta sticklingar 🙂
   Roligt att du gillar min sida!
   /Bodil

 2. Charlotte säger:

  Mina palettblad har verkligen tagit stryk denna vintern. Först upptäckte jag att dem och en hel del andra väster i det av mina rum där jag hade flest hade fått trips. Fick tyvärr slänga en hel del då det blev för meckigt att behandla alla. Men lyckades rädda minst en av varje sort av mina palettblad. Några veckor efter att jag kände att kusten var klar upptäckte jag dvärgväxt på varenda palettblad (men faktiskt inte på någon annan växt). Jag är så glad att jag läste ditt inlägg om dvärgväxt och din hemmagjorda bladglans för kanske 2 år sedan för då visste jag direkt vad som var fel och vad jag skulle göra. Så nu är hela sovrummet tömt på andra växter och där står bara några små ynkliga nerklippta “plantor” omplanterade, i karantän och under behandling. Vissa är bara någon cm stora men jag tänkte att det är bättre att testa och misslyckas än att bara kasta varenda litet blad och eventuellt gå miste om dem helt. Med tanke på vad de stackarna varit med om de senaste månaderna så är jag glad om jag så lyckas rädda en enda av dem.
  Den här bloggen har verkligen gött mitt växtintresse. Jag känner igen mig något enormt i Angelicas beskrivning men ligger ett par år före. Men denna bloggen har gett mig så mycket inspiration 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Vad roligt att höra att jag kan inspirera dig Charlotte ❤
   När det gäller palettbladen så är det just det där som är trist, de har så himla lätt att drabbas av ohyra. Man får börja om hela tiden. Men bara man lyckas rädda några sticklingar av ett palettblad så är man ju hemma. De är ju tacksamma på det viset, de växer så himla snabbt! Jag tror förövrigt att din stenhårda nedklippning kommer att lyckas 👌✨

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *