Tipslistan innehåller reklamlänkar

Jag får en hel del frågor om olika växttillbehör, vilka som är bäst att använda i olika lägen. För att underlätta så har jag sammanställt en lista över de växtprylar som jag använder mig av och kan rekommendera.


Torvbriketter

När jag snabbt vill ha rötter så använder jag mig av torvbriketter. Vattna torvbriketten så att den sväller, gör ett lite större hål i mitten med en pinne och sen i med sticklingen. Placera under genomskinlig plastpåse eller huv för extra boost.

Jag har fastnat för torvbriketterna från Nelson Garden och har alltid ett par paket hemma. Förövrigt är de även jättebra till förodling av fröer.


Blomstra växtnäring

Framtagen tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet och innehåller en perfekt sammansättning av näringsämnen. Vattna med svag dos vid varje vattning så blir mängden näring perfekt. Mer om näring kan du läsa här. Blomstra finns i de flesta större mataffärer till en billig peng.


Jord med leca

Jag använder ingen dyr specialjord utan jord uppblandat med små lecakulor för bra dränering. Mer om jord kan du läsa i det här inlägget. Jag köper oftast jord med leca från Plantagen, men det finns säkert andra lika bra fabrikat.


Perlite

Om jag inte har tillgång till jord med leca, eller om jag vill ha än mer dränerande jord, så blandar jag i Perlite i jorden. Det fungerar lika bra, med den skillnaden att jorden blir vitprickig av kornen. Finns i stora 6-literspåsar från Nelson Garden.


Odlingstråg med huv

När jag vill boosta sticklingarna att bilda rötter snabbt placerar jag torvbriketterna eller de små krukorna i ett tråg med genomskinligt plastlock. Min favorit är den här från Nelson Garden. Den rymmer ett helt gäng sticklingar och har en ventil för luftning upptill. Extra bra är det här till lite mer trögrotade sticklingar, som till exempel hibiskus.


Paraffinolja till bladglans

Jag använder paraffinolja för att blanda eget bladglansmedel. Bästa växtvårdsmedlet enligt mig, funkar bra mot spinn och trips. Läs mer om det i det här inlägget. Ren paraffinolja kan du hitta för en billig peng till exempel på Jula.


Såpa

Jag brukar använda överfettad Västerbottenssåpa till såpvatten och som emulgeringsmedel i bladglansmedel. Och till städning förstås! Västerbottenssåpan är tillverkad av ett familjeföretag i Vilhelmina. Råvaran i såpan är återvunnen vegetabilisk matolja från lokala restauranger. Såpan doftar precis så där gott som riktig såpa ska göra!


Växtbelysning – LED

I källaren har jag mitt lilla “sticklingslabb”. Där har jag installerat riktigt bra LED-belysning från Nelson Garden. Det är smala lysrör som man kan fästa under ett hyllplan eller på en ställning. De är så nätta att de knappt märks. Mina sticklingar och frösådder trivs perfekt i den här miljön.


Timer till växtbelysning

Växtbelysningen ska vara påslagen ungefär 16 timmar och för att slippa komma ihåg att slå av och på så är en timer ovärderlig. Jag hittade den här fiffiga kontakten som heter Smart Eco Timer Bluetooth. Schemat för när den ska vara tänd programmeras enkelt via en app i mobilen. Mycket bra! Jag köpte min hos Wexthuset. En liknande kontakt hittade jag hos Kjell & Company, till ett bra mycket bättre pris. Jag har inte testat den själv, men den verkar ha samma funktioner för schemaläggning.


Växtböcker

Jag kan inte få nog av växtböcker! Nya böcker om växter hittar du i varenda bokaffär, men jag vill tipsa om att leta efter äldre växtböcker. Leta på loppisar där du kan hitta gamla roliga böcker om krukväxter till en billig peng. På nätet är min favorit Bokbörsen, eftersom det är privatpersoner och antikvariat som lägger ut böcker till försäljning där så finns hur mycket gamla växtböcker som helst. Och allt annat du vill ha i bokväg med för den delen.