Veckans vÀxtfix

Veckans vĂ€xtfix – Novent 🕯

HÀr i JÀmtland slog vintern till med full kraft förra helgen. Det kom mÀngder med snö, sÄ pass mycket att det var svÄrt att ta sig ut genom dörren.

Lite tidigt Ă€ven med jĂ€mtlĂ€ndska mĂ„tt mĂ€tt, men inte mig emot egentligen. Snön lyser upp en annars ganska mörk mĂ„nad. Hur som helst kĂ€nns det helt legitimt att smygstarta myset inför advent. Det som i influencerkretsar tydligen kallas för “novent”. SĂ„ vad har jag dĂ„ gjort?

Planterat amaryllislökar

Jag brukar oftast köpa ett par enkla amaryllisar pĂ„ nĂ„n stormarknad, men i Ă„r slog jag till och köpte lökar frĂ„n Bulbs.se. Jag tyckte den hĂ€r fĂ€rgstĂ€llningen var sĂ„ himla fin att jag köpte tvĂ„ likadana. Sorten heter ‘Elvas’ och Ă€r dubbelblommande. NĂ€r jag gĂ„r in och kikar nu sĂ„ ser jag att den hĂ€r sorten Ă€r en av fĂ„ som Ă€r slut i lager. Jag tipsade om just den för ett par veckor sedan i mitt vĂ€xtutskick och kanske Ă€r det en effekt av det. Men det finns massor av andra fina sorter att vĂ€lja mellan.

Att köpa lökar och plantera sjÀlv Àr verkligen okrÄngligt. Bara att komma ihÄg att 1/3 av löken ska vara ovanför jord. Nu stÄr mina lökar i kÀllaren under vÀxtbelysning för att fÄ komma upp i huset nÀr det börjat komma igÄng om nÄgra veckor.

Köpt hyacintlökar

Hyacinter - Novent

Det brukar bli nÄgra omgÄngar med hyacintlökar innan jul. Jag köper aldrig snittblommor nu för tiden, men lökvÀxter unnar jag mig. De Àr ju bara att spara och slÀnga ut i trÀdgÄrden pÄ vÄrkanten.

Jag brukar bÄde ha samlingar av hyacintvaser (sÄ fint nÀr rötterna fÄr synas!) och mÄnga tÀtt planterade i lÄga vida krukor.

Kreativa projekt för mörka kvÀllar

NÀr vÀrlden Àr mörk och tung behöver jag fÄ vara kreativ. LÄta hÀnderna jobba och hjÀrnan vila. Mitt senast projekt Àr att lÀra mig brodera. Kan inte pÄminna mig att jag gjort det sedan skolslöjden, sÄ jag Àr verkligen nybörjare. Men det Àr kul och otroligt rogivande.

Jag har fyndat material pĂ„ loppis för lite och ingenting, sĂ„ det Ă€r ett tips om du skulle vilja testa broderi. Dock fĂ„r man hĂ„lla lite koll pĂ„ Ă€ldre ullgarner. Före 1970 var de nĂ€mligen ofta behandlade med malmedel som innehöll en variant av giftet DDT. Inget man vill hĂ„lla pĂ„ och slöjda med. Det som Ă€r bra Ă€r att dessa gamla garner mĂ€rktes med “malsĂ€krat”, “moth proof” och liknande. Eftersom det ansĂ„gs vara en kvalitetsstĂ€mpel sĂ„ kan man vara rĂ€tt sĂ€ker pĂ„ att det Ă€r tryggt om den mĂ€rkningen saknas pĂ„ Ă€ldre garner.

NĂ€r det gĂ€ller typen av broderi jag intresserar mig för sĂ„ Ă€r det inte korsstygn, utan mer folkloristiska motiv. SĂ„dana fantasifulla motiv man broderade ute i gĂ„rdarna lĂ„ngt tillbaka i tiden. Just nu Ă€r jag i fasen att jag trĂ€nar pĂ„ olika stygn. Jag skissar upp mönster fritt ur huvudet och sen syr jag. Till min hjĂ€lp har jag den ypperliga boken “PĂ„söm” skriven av Anna-Karin Jobs Arnberg. Kika hĂ€r sĂ„ kan du se exempel pĂ„ hennes fantastiska klĂ€dbroderier!

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *