Veckans växtfix

Veckans växtfix – Novent 🕯

Här i Jämtland slog vintern till med full kraft förra helgen. Det kom mängder med snö, så pass mycket att det var svårt att ta sig ut genom dörren.

Lite tidigt även med jämtländska mått mätt, men inte mig emot egentligen. Snön lyser upp en annars ganska mörk månad. Hur som helst känns det helt legitimt att smygstarta myset inför advent. Det som i influencerkretsar tydligen kallas för “novent”. Så vad har jag då gjort?

Planterat amaryllislökar

Jag brukar oftast köpa ett par enkla amaryllisar på nån stormarknad, men i år slog jag till och köpte lökar från Bulbs.se. Jag tyckte den här färgställningen var så himla fin att jag köpte två likadana. Sorten heter ‘Elvas’ och är dubbelblommande. När jag går in och kikar nu så ser jag att den här sorten är en av få som är slut i lager. Jag tipsade om just den för ett par veckor sedan i mitt växtutskick och kanske är det en effekt av det. Men det finns massor av andra fina sorter att välja mellan.

Att köpa lökar och plantera själv är verkligen okrångligt. Bara att komma ihåg att 1/3 av löken ska vara ovanför jord. Nu står mina lökar i källaren under växtbelysning för att få komma upp i huset när det börjat komma igång om några veckor.

Köpt hyacintlökar

Hyacinter - Novent

Det brukar bli några omgångar med hyacintlökar innan jul. Jag köper aldrig snittblommor nu för tiden, men lökväxter unnar jag mig. De är ju bara att spara och slänga ut i trädgården på vårkanten.

Jag brukar både ha samlingar av hyacintvaser (så fint när rötterna får synas!) och många tätt planterade i låga vida krukor.

Kreativa projekt för mörka kvällar

När världen är mörk och tung behöver jag få vara kreativ. Låta händerna jobba och hjärnan vila. Mitt senast projekt är att lära mig brodera. Kan inte påminna mig att jag gjort det sedan skolslöjden, så jag är verkligen nybörjare. Men det är kul och otroligt rogivande.

Jag har fyndat material på loppis för lite och ingenting, så det är ett tips om du skulle vilja testa broderi. Dock får man hålla lite koll på äldre ullgarner. Före 1970 var de nämligen ofta behandlade med malmedel som innehöll en variant av giftet DDT. Inget man vill hålla på och slöjda med. Det som är bra är att dessa gamla garner märktes med “malsäkrat”, “moth proof” och liknande. Eftersom det ansågs vara en kvalitetsstämpel så kan man vara rätt säker på att det är tryggt om den märkningen saknas på äldre garner.

När det gäller typen av broderi jag intresserar mig för så är det inte korsstygn, utan mer folkloristiska motiv. Sådana fantasifulla motiv man broderade ute i gårdarna långt tillbaka i tiden. Just nu är jag i fasen att jag tränar på olika stygn. Jag skissar upp mönster fritt ur huvudet och sen syr jag. Till min hjälp har jag den ypperliga boken “Påsöm” skriven av Anna-Karin Jobs Arnberg. Kika här så kan du se exempel på hennes fantastiska klädbroderier!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *