Veckans vÀxtfix

đŸŒŒ Veckans vĂ€xtfix – Fröer i Pop Up-butiken!

I höstas snickrade jag ihop en liten butik hÀr i bloggen för att ha som en liten Pop up-shop nÀr jag har sticklingar till övers och andan faller pÄ. Nu faller andan tydligen pÄ. Inte för sticklingar, men vÀl för lite fröer som jag testat och gillat. Det handlar om förra sommarens plockblommor och de sorter jag kÀnner att jag verkligen kan rekommendera. I fredags fick jag hem ett gÀng fröer frÄn Nelson Garden som jag sedan fotat och lagt upp i lilla butiken.

Fröer ringblomma 'cantaloupe'

Till exempel har jag tagit hem lite roligare varianter av ringblomma. Det Àr ju en sÄn lÀttsam vÀxt att odla. SlÀng ned lite frön och vattna, upp kommer riktiga glÀdjespridare som dessutom Àr fina i vas. Jag odlar mina mellan grönsakerna i landen, men ett tips Àr att testa att odla i kruka pÄ balkongen! Ringblommor och en massa andra fröer hittar du hÀr.

Odlingspaket fröer Svartöga

Det Àr vÀldig mÄnga som lÀst min artikel om att odla svartöga inomhus som vÀxtgardin. DÀrför har jag satt ihop ett litet odlingspaket med just svartöga. Paketet innehÄller 6 svartögafröer, 3 torvbriketter och en instruktion. Jag tÀnker att det Àr onödigt att köpa en hel fröpÄse om man bara vill ha sÄ det rÀcker till en vÀxtgardin. DÄ rÀcker det ju med 2-3 plantor i en kruka.

I fredags var jag en svÀng pÄ Plantagen, skulle köpa jord lite annat. Det finns nÀstan alltid ett helt bord med hibiskusar i varierande fÀrg. Jag förstÄr att folk blir lockade att köpa. Massor av knoppar och blommor i fina fÀrger. Men de Àr ju fullproppade av retarderingsmedel och kommer aldrig bete sig som en riktig hibiskus. De kommer vara sÄ dÀr smÄ och kompakta och mest troligt inte ens överleva nÄgon lÀngre tid. Jag vet att vissa lyckats fÄ hibiskusar att överleva tills retarderingsmedlet gÄtt ur, vilket tar ett par Är. Men jag har inte lyckats. Jag köpte en hibiskus för att testa och den dog efter en sÀsong. SÄ skippa de hÄrt uppdrivna hibiskusarna i vÀxthandeln och köp en stickling av nÄgon gammal sort istÀllet.

Frö ampelgurka
Ampelgurka ‘Hopeline’

Det jag istÀllet köpte var frö till en ampelgurka jag tÀnkt odla i sommarstugan. Jag lÀste en summering av odlingsÄret 2022 i TrÀdgÄrdstrollets blogg dÀr hon lyfte den hÀr sortens gurka som lyckad. Eftersom jag saknar vÀxthus ska det bli spÀnnande att testa den.

Gurkor i mitt vardagsrumsfönster för ett par Är sedan!

För den som vill odla gurka i fönstret kan jag rekommendera sorten Baby. Den ger smÄ goda gurkor och jag kan intyga att den funkar bra att odla inomhus! Sorten behöver inte pollineras, vilket man vÀl nÀstan fÄr sÀga Àr en förutsÀttning för att man ska lyckas inomhus.

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *