Krukväxter

Krukväxter i ett historiskt perspektiv

Under en tid har jag ägnat mig åt släktforskning när jag haft nån stund över. Det är väl en kombination av ett historiskt intresse och att Corona gjort att jag spenderar mer tid hemma. Hur som helst. När jag suttit och kollat runt i olika bildarkiv för att leta bilder så har blicken ofelbart letat sig till krukväxterna. Det är spännande att få en uppfattning om hur man sett på krukväxter historiskt.

Många gamla bilder i hemmiljö visar på ett rätt framträdande sätt upp krukväxterna. Man riktigt radar upp sina finaste växter och låter sig fotas bland dem.

Bildkälla: Jamtlis Bildarkiv

Den här bilden från 1900-talets början var himla kul. Personen syns ju knappt bakom alla växter. Men som vilken växtgäri som helst vet så är det förstås växterna som är viktiga och ska visas upp! Här verkar olika varianter av kaktusar ha varit det huvudsakliga intresset.

krukväxter historiskt
Bildkälla: Jamtlis bildarkiv

Den här bilden är tagen 1934 i norra Jämtland. Det jag fastnade för här var typen av växter och hur de ser ut.

I fönstren ser man lite olika pelargoner som får växa fritt. Inte hårt nedklippta som man ofta ser dem nu förtiden. Visst är det tjusigt?

Bakom kvinnan i soffan en rejält stor Klockmalva. Goals på den! När det gäller klockmalva/blomsterlönn är det många som rekommenderar en kraftig nedklippning på vårkanten så de inte blir risiga och fula, men här ser man ju hur fin den kan vara när den får växa fritt utan att tuktas!

Bildkälla: Jamtlis bildarkiv

En interiörbild från 1926 i norra Jämtland. Det här visar ju tydligt att krukväxtintresset har funnits bland människor under lång tid. Ljus och härlig inredning, med skira gardiner. Det där blomsterbordet framför fönstret till höger var väldigt fint! Det är aningens svårt att lista ut växtsorterna, men krukan på bordet är en nog en sån där grön från Gustafsberg som går för dyra pengar på Tradera idag.

historiskt perspektiv på växter

Bild från sydöstra Jämtland. Årtal okänt, men tittar man på inredningen kanske det kan vara 1930-tal? Det maffigaste är förstås den där palmen. Där kan man snacka djungelkänsla! Vad skulle inte en palm av den där storleken kosta att köpa idag?

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *