Krukväxter

Krukväxter som uteväxter

Jag köper allt färre färdiga plantor för att plantera ut nuförtiden och tar istället sticklingar av krukväxter jag har inomhus och placerar ut. Det finns ju vissa växter som bara älskar att bo utomhus och det är så fint med endast blad i olika nyanser. Det måste inte vara en massa blommande växter, även om det också är fint såklart!

Det gäller till exempel Dr Westerlund som blir extremt grön och frodig om den får stå utomhus. I den vita krukan på bilden placerade jag ut tre små sticklingar (ca 15 cm höga). Bara en dryg månad senare har de vuxit sig så här stora. Stammarna är centimetertjocka och bladen mycket större än min handflata. Aldrig att Dr Westerlund blir så här frodig inomhus!

Allra bäst tycker jag att de trivs om de får stå lite skyddat och halvskuggigt. De funkar ju i stark sol, men vill du ha dem riktigt frodiga och gröna är lite mer skuggigt att rekommendera.

palettblad utomhus
Myntaplantan längst till vänster är absolut nödvändig till sommarens Mohijto 😀

Andra växter som trivs utomhus är palettblad. Ja, de är ju nästan att betrakta som en utomhusväxter. Söderöver har man ju gärna palettblad i utomhusplanteringar. Men eftersom de är väldigt frostkänsliga, kan det vara en idé att ha i kruka för att lätt kunna plocka in och ut när det är risk för frost.

Jag brukar inte ta in mina utomhuspalettblad om hösten. Det är så lätt att få med sig ohyra in, framförallt trips. Däremot ser jag till att klippa rejält med sticklingar av dem för att på så sätt få nya plantor. Jag sköljer igenom sticklingarna rejält och låter dem stå ett tag i karantän ett tag för att försäkra mig om att de verkligen är ok.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *