Krukväxter

Fläta palettblad – veckans växtbestyr!

Har du sett hur snyggt det kan vara med tvinnade stammar på olika växter? Framförallt brukar det handla om strandkastanjer och småbladiga fikusar.

Flätad Strandkastanj hos Djungelrummet.se

Den här veckan har inneburit mycket annat jobb i mitt företag (bokslut och sånt), men jag har i alla fall gjort en liten insats för att fläta ihop några palettbladssticklingar.

Jag tänker att stamflätning är ett perfekt projekt för palettblad. De växer snabbt och har mjuka stammar som man kan böja lite hur som helst innan de blivit gamla och vedartade.

Här ser du också min provisoriska sticklingsstation vid fönstret 🙂

Jag har planterat tre sticklingar tätt i en kruka. Jag har skalat bort bladen på stammen och behållit bladen i toppen. Allt eftersom de växer till sig så flätar jag stammen och tar bort blad som inte ska vara där. När stammen är så lång som jag vill kommer jag att kapa topparna. Precis som man gör när man stammar upp en växt.

Jag knyter ett snöre där det behövs på stammen för att flätningen ska hålla ihop. Så småningom kan man ta bort snörena.

Vi får se hur det blir. Återkommer om det!

I fredags när jag åkte till stugan placerade jag lite vattenkrävande paletter en bit in i rummet. Det var ju en sån varm helg. Insåg då att jag nog får räknas som en crazy plant lady.

Annons

8 kommentarer

 1. Linnea säger:

  Hej! Hur gick det med detta projektet?

  1. Blomfantast säger:

   Precis påbörjat, så jag har inget att visa ännu! Återkommer när det blir nåt resultat 🙂

 2. Agneta Hammar säger:

  Hej.
  Vet inte hur jag kom in på din sida men satt och leta palettblad. Så såg jag bild från dina och läste dina inlägg. Så otroligt vackra Palettblad du har 🙂 så fina växter. Har precis börjat min resa med Palettblad , eller liv kanske man ska säga. Kommer följa din fina sida och dina vackra växter med glädje och längtan till nästa inlägg. Har lagt in min mail adress i din mail utskick.
  Tusen tack för så inspirerande inlägg. Agneta

  1. Blomfantast säger:

   Vad roligt att du hittat till mig och tack för fina ord!
   Ja, har man väl börjat nörda ner sig i palettblad och andra fina växter, så finns ingen återvändo. Men det är en härlig passion 🙂
   /Bodil

 3. Grechiis säger:

  Hej, hur gick det för din flätade palett? Lyckades du? Vill testa samma men är så rädd att döda dem. 😅 Tacksam för svar.

 4. bitte säger:

  Hur gick det för denna då 🙂

  1. Linda säger:

   Hur gick det med de flätade palettbladen? 😊

   1. Blomfantast säger:

    Hej Bitte och Linda! Det gick väldigt bra till en början, men så hände nåt och ett av skotten tvärdog och då var det plötsligt ingen fläta längre 😀 Jag ska göra ett nytt försök när jag har lite sticklingar framöver våren och hoppas på bättre lycka då! Återkommer om det finns nåt att visa 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *