Inredning

Bygg stilleben med växter

Det är vackert att bygga stilleben där växter är den viktigaste beståndsdelen. Lika fint är det att blanda upp sin växtsamling med andra föremål. Både växter och föremål framträder bättre på det sättet. Här går jag igenom hur man kan tänka för att skapa ett snyggt stilleben.

Så här gör du

Vad vill du visa upp? Börja med att inventera därhemma och fundera över vad du vill ha med i ditt stilleben. Försök att variera dig när det gäller storlek och form så att det inte är en mängd liknande växter och saker.

Storlek och form. Som jag skrev ovan är det viktigt att variera storlek och form. Annars ser man inte skogen för alla träd. För att göra en växt högre kan du använda en trave tidningar eller ett par böcker som piedestal. Kombinera växter med olika struktur. Det kan till exempel vara en växt med skira blad tillsammans med en som har mer kompakta blad. Samma gäller för övriga föremål i ditt stilleben. En rundad kruka tillsammans med någon mer kantig. Sten/keramik tillsammans med trä, metall eller glas.

När du bygger ditt stilleben så jobba bakifrån och framåt. De högsta föremålen/växterna placeras längst bak.

Överlappning. Om du kikar på bilden ovanför så ser du att föremålen överlappar varandra lite. Det är det som gör att sakerna binds ihop och blir till ett blickfång, det skapar en helhet.

Stilleben med växter
Bild: Wikholm form Cool kruka, eller hur?

Regeln om udda antal. Av någon anledning så gillar ögat udda antal. Så använd dig av ett udda antal förmål (3, 5, 7 osv) när du bygger ditt stilleben.

Var kan man placera sitt stilleben?

Ja, i stort sett var som helst. Det kan vara på fönsterbrädan, i bokhyllan, på köksbänken eller på ett sidobord. Bara fantasin och växternas ljusbehov sätter gränser!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *