Övriga dekorativa växter

Plantera lökar för jul och vår

Jag gillar att ha hyacinter i en stor kruka när det närmar sig jul. För det mesta köper jag färdiguppdrivna i butik, men i år tänkte jag testa att driva upp själv från lök. Jag var ändå igång med att shoppa lökar för att plantera ute inför våren, så jag tänkte det kunde vara kul att testa inomhus också (förövrigt bra priser på lökar just nu hos Odla.nu).

Förra årets hyacinter.

Gör så här

Var ute i god tid. Ska de blomma till jul bör du plantera dem ungefär 10 veckor innan.

Plantera i väldränerad jord. Låt toppen och lite av löken sticka upp. Jag använder mig av små plastkrukor till en början och placerar över i större kruka först när de kommit igång med att växa.

Placera mörkt och svalt. Står de för ljust vill inte blomman komma igång. Har du en matkällare är det en perfekt placering. Har du plats över i kylskåpet så funkar det också. Har du en hyfsat sval plats som inte är mörk kan du lösa det genom att göra små strutar av papper och placera över lökarna. När löken kommit upp ungefär som på bilden ovanför kan du plocka fram dem och placera i rumstemperatur.

Håll jorden fuktig. Vattna försiktigt då och då. Jorden ska inte vara för blöt och undvik att vattna på själva löken.

Vill du vara med i min mejlklubb?

Isåfall får du 1-2 utskick per månad med nördiga tips och trix kring växter.

Annons

1 kommentar

  1. […] du att jag klämde ner några hyacintlökar i en kruka och ställde undan mörkt och svalt för ett par månader sedan? Nu har krukan åkt fram […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *